Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší prejav globálneho otepľovania: Arktická jar nastáva až o 16 dní skôr

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Hoci vo veľkej časti Európy oddialil začiatok tohtoročnej jari príliv mrazivého sibírskeho vzduchu, americkí vedci prišli so zistením, že začiatok arktickej jari teraz nastáva o 16 dní skôr, než pred desiatimi rokmi. V článku publikovanom na webe časopisu Scientific Reports poukazuje trojčlenný tím výskumníkov na to, že vplyv globálneho otepľovania je tým markantnejší, čím viac je na sever.

Topenie ľadovcov odhalilo obrovské tajomstvo na FOTO: Vedci sú ohromení

Autori výskumu svoje závery vyvodili z teplotných záznamov a 743 predchádzajúcich štúdií skúmajúcich načasovanie rôznych míľnikov v ročnom životnom cykle rastlín a zvierat, ako sú migrácia u vtákov či rozkvet kvetín. Čím severnejšie bolo položené sledované miesto, tým výraznejší posun v kalendári v posledných rokoch nastal.

Napríklad pri Los Angeles sa koniec zimy zrýchlil v uplynulej dekáde len o jeden deň, kým v Arktíde je to o viac ako dva týždne, vysvetľuje denník The Guardian. Teploty v polárnom regióne rastú oproti svetovému priemeru dvojnásobným tempom, čo vedie k rýchlemu zanikaniu tamojších ľadových polí. Podľa autorov výskumu je novozistený posun príchodu jari trojnásobne väčší, než to naznačovali predchádzajúce štúdie.

Ďalší prejav globálneho otepľovania:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Jar prichádza skôr a Arktída zažíva väčší posun jari ako miesta s menšou zemepisnou šírkou," konštatoval vedúci vedeckého tímu a polárny ekológ Kalifornskej univerzity v meste Davis Eric Post.

Otepľovanie bolo podľa The Guardian obzvlášť viditeľné v posledných týždňoch. Na najsevernejšie položenej meteostanici Grónska bola tento rok ortuť teplomera nad nulou dohromady 61 hodín, čo je viac ako trojnásobok predchádzajúceho rekordu. Podľa dánskych meteorológov boli túto zimu v centrálnom arktickom regióne teploty o štyri stupne nad priemerom.

Viac o téme: Globálne otepľovanieArktická jar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu