Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Miesto, kde to v Európe stále vrie: Pred 20 rokmi vypukol konflikt, odhalili masové hroby

Opozičné protesty v Kosove Zobraziť galériu (4)
Opozičné protesty v Kosove (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA/PRAHA - Juhosrbské Kosovo, obývané prevažne Albáncami, sa už začiatkom 80. rokov, teda krátko po smrti juhoslovanského vodcu Josipa Broza Tita, stalo miestom násilných nepokojov. Albánska snaha po dosiahnutí samostatnosti viedla k ozbrojeným zrážkam, vo vojnu potom konflikt prerástol 28. februára 1998. Vtedy sa vo dedinách Likošane a Ćirez v centrálnom Kosove stretli srbské policajné sily a albánski separatisti, výsledkom bitky bolo niekoľko desiatok mŕtvych, najmä Albáncov.

EÚ sa bude rozširovať: Je reálne, že do roku 2025 vstúpia všetky krajiny západného Balkánu

Prestrelka vypukla, keď ozbrojenci z Kosovskej oslobodeneckej armády (UCK) napadli hliadkujúcich srbských policajtov a štyroch z nich zabili. Odpoveďou bol zásah Srbov v oboch dedinách, kde sa medzi civilným obyvateľstvom skrývali desiatky ozbrojencov, vedených Ademom Jasharim. Tento charizmatický fúzatý vodca bojoval za odtrhnutie Kosova a vznik Veľkého Albánska už od začiatku 90. rokov a niekoľkokrát sa mu podarilo uniknúť z obkľúčenia. Srbské súdy ho v neprítomnosti poslali na 20 rokov do väzenia.

Počas policajného zásahu v Likošanoch, pri ktorom Srbi nasadili obrnenú techniku ​​a vrtuľníky, sa síce Jasharimu opäť podarilo utiecť, ale bolo to naposledy. O týždeň neskôr jeho rodnú dedinu Donje Prekaze, kde sa skrýval obklopený desiatkami členov svojej rodiny, obkľúčili silné srbské jednotky. Na výzvy ku kapitulácii štyridsaťdvaročný veterán reagoval streľbou. Vypukla ďalšia bitka, po ktorej zostali na mieste desiatky mŕtvych Albáncov vrátane Adema Jashariho, ktorý získal povesť mučeníka.

Maskovaní Srbi podpálili hraničný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obeťami bojov, a to nielen z prelomu februára a marca 1998, neboli pritom len členovia UCK alebo príslušníci srbskej polície a ďalších síl. Dodnes sa vedú spory o to, koľko z mŕtvych Albáncov patrilo k separatistickým jednotkám a koľko z nich boli iba civilisti, ktorí sa stali terčom odplaty zo strany Belehradom vyslaných síl. Srbi väčšinou hovorili o "mŕtvych teroristoch", zatiaľ čo medzinárodné organizácie od začiatku upozorňovali na to, že v Kosove ide o etnické čistky, podobné tým v Bosne.

Eskalácia bojov v juhosrbskej provincii, ktorá však podľa Srbov nastala už v apríli 1996 po niekoľkých útokoch Jashariho skupiny, prišla len krátko po skončení bosnianskej vojny s desiatkami tisíc mŕtvych. Z nej vyšiel Miloševičov režim ako medzinárodná pária, obviňovaná Západom z rozpútania konfliktov nielen v Bosne, ale už predtým aj v Chorvátsku a Slovinsku. Kosovské boje, kvôli ktorým ušli z provincie desaťtisíce ľudí hlavne do susedného Albánska, tak vyvolali ostrú reakciu medzinárodného spoločenstva.

Miesto, kde to v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

A zatiaľ čo začiatkom roka 1998 aj z úst amerických predstaviteľov zaznievali slová označujúce UCK za teroristov, o pár týždňov neskôr už bol hlavným vinníkom Belehrad. V očiach Západu mu škodili tiež silnejúce boje a nasadenie ďalších tisícok policajtov, ale aj vojakov pravidelnej armády, v nepokojnej provincii. Im sa na odpor stavala silnejúca UCK, čítajúca v lete 1998 asi 25-tisíc mužov, vyzbrojených často zbraňami, ktoré sa do Kosova dostali z Albánska po tom, čo sa v tejto krajine v roku 1997 prakticky rozpadol štát.

UCK útočila nielen na srbských policajtov, vojakov i civilistov, ale aj na Albáncov spolupracujúcich s oficiálnymi štruktúrami. Belehrad odpovedal ďalšími represiami, v médiách sa objavovali zábery ďalších masových hrobov alebo príbehy o zločinoch, ako napríklad v januári 1999 v Račaku, ktorý Srbi dodnes považujú za zinscenovaný. Na nátlak medzinárodného spoločenstva zasadli obe strany k mierovým rokovaniam vo francúzskom Rambouillete, ktoré ale 19. marca 1999 skrachovali.

Necelý týždeň potom, 24. marca, začala Severoatlantická aliancia bombardovanie Juhoslávie, ktorým chcela prinútiť Slobodana Miloševiča na zastavenie prenasledovania separatistov v Kosove. Letecké útoky, ktoré Srbi dodnes vnímajú ako veľkú krivdu, skončili o necelé tri mesiace neskôr kapituláciou Belehradu. Kosovo sa ocitlo pod medzinárodnou správou OSN a srbské jednotky v oblasti nahradili mierové zbory KFOR. Veľká časť miestnych Srbov utiekla z Kosova z obavy pred albánskou odvetou.

Miesto, kde to v
Zobraziť galériu (4)

Provincia - v srbskom prostredí dôsledne označovaná Kosovo a Metochija (oblasť na juhozápade, zaberajúca asi tretinu územia) - sa na ďalších takmer desať rokov stala medzinárodným protektorátom. Belehradská ústredná vláda v nej mala len veľmi obmedzený vplyv, ktorý ešte poklesol potom, čo kosovskí Albánci 17. februára 2008 vyhlásili nezávislosť. Srbsko dodnes tento akt neuznalo a podobný názor zastáva aj päť desiatok krajín na svete, vrátane niekoľkých členských štátov EÚ.

Viac o téme: KosovoAlbánciSrbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu