Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odborníci varujú: Mrazy môžu aj zraniť, takto sa pred nimi správne ochránite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Aktuálne silné mrazy môžu zle vplývať na zdravie. Mráz môže totiž spôsobiť omrzliny. Počas týchto dní sa preto treba teplo obliekať, používať rukavice, hrubé ponožky, čiapku a ochranné krémy na tvár. V prípade omrzlín treba telo zahriať teplým nápojom, omrznuté časti chrániť pred ďalším chladom. Na zahrievanie dychom z úst treba zabudnúť, para totiž vedie k ďalším omrzlinám, radí hlavný tréner záchranárov Falck Academy Miroslav Nagy.

"V rámci prvej pomoci je nevyhnutné centrálne zahriatie - vypitie teplého, ale nie horúceho, osladeného nápoja, omrznuté časti treba chrániť pred ďalším chladom, prikryť, vlhké oblečenie vymeniť za suché. Veľmi dôležité je v tomto prípade dostať postihnutú osobu mimo extrémneho prostredia a prerušiť tak pôsobenie chladu," uviedol Nagy.

Odborníci varujú: Mrazy môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V prípade, že sa postihnutá osoba dostane do vyhriatej miestnosti, treba podľa jeho slov otepľovať postupne. Postihnuté oblasti je dobré ponárať do vlažnej vody, len veľmi pomaly pridávať teplejšiu vodu, omrznuté časti tela sú totiž znecitlivené a hrozí popálenie.

"Treba sa v každom prípade vyhýbať zahrievaniu dychom z úst, para totiž vedie k ďalším omrzlinám alebo tiež treniu so snehom, nakoľko môže spôsobiť mechanické poškodenie postihnutých častí tela," dodal Nagy. V prípade závažných poškodení či akýchkoľvek pochybností o ďalšom postupe je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Omrzlina je poranenie organizmu a vzniká pôsobením nízkych teplôt na kožu a podkožie. Najčastejšie sa objavuje na rukách, nohách a ušiach, teda na miestach najviac vzdialených od srdca, pretože majú najslabší krvný obeh.

Odborníci varujú: Mrazy môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rozlišujeme tri skupiny omrzlín. Pri prvom stupni obelie postihnutá oblasť kože, ochladí sa a je sprevádzaná bodavou bolesťou. V nasledujúcich dňoch môže mať hnedastú farbu a opuchnúť. Pri omrzlinách II. stupňa, pri opätovnom znovuoteplení, je koža začervenalá, opuchnutá, tvoria sa na nej pľuzgiere. Pri omrzlinách III. stupňa sa vytvára nekróza, postihnutá koža očernie a odumrie.

Viac o téme: ZimaMrázOmrzlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu