Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štúdia odhalila znepokojivú hrozbu: Toto jeme? Otrasný výsledok skúmania morských rýb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - V telách takmer troch štvrtín rýb, ktoré žijú v hlbinách oceánu, našli vedci plastové častice. Uviedla to štúdia, ktorá vychádza z prieskumu 233 rýb vylovených v severovýchodnej časti Atlantiku v hĺbke až 600 metrov, publikovaná vydavateľstvom Frontiers in Marine Science.

Vedci zverejnili desivú štúdiu: S vodou pijeme aj obrovské množstvo jedovatých plastov

Mnohé ryby prehltli aj niekoľko drobných častí plastu a napríklad v žalúdku 4,5 centimetrov dlhej rybky z čeľade lampovníkovitých vedci objavili 13 kúskov. Celkovo bolo vo vnútornostiach rýb nájdených 452 úlomkov plastov, a teda v priemere 1,8 kusu na rybu.

Vedci zistili, že plast prehltlo 73 percent rýb, čo je jeden z najväčších ohlásených výskytov vo svete. Skúmané druhy sú dôležitým zdrojom potravy pre mnoho veľkých dravcov, ako sú delfíny, tulene, tuniaky a morské vtáky.

Štúdia odhalila znepokojivú hrozbu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kontaminácia môže predstavovať hrozbu aj pre ľudské zdravie, pretože sa dostáva do potravinového reťazca. Ryby vstrebali tiež znečisťujúce chemikálie, ktoré sa na plasty buď nalepili v mori, alebo pochádzajú už z výroby.

Vedci preskúmali takisto povrchové vody Atlantického oceánu, z testov 2400 litrov zistili koncentráciu 14 kúskov plastov na 100 litrov vody. Plasty nájdené v rybách boli veľmi podobné tým v povrchových vodách. Deväťdesiat osem percent mikroplastu v rybách a 99 percent plastov objavených vo vzorkách vody boli klasifikované ako vlákna, zvyšok tvoria sploštené časti plastických hmôt.

Viac o téme: MorePlastyRyby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu