Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Robert (†22) bol najvyšším mužom planéty: Neuveríte, aká triviálna vec ho zabila

Robert ako devätnásťročný Zobraziť galériu (4)
Robert ako devätnásťročný (Zdroj: profimedia.sk)

ALTON - Pri narodení mal normálnu výšku a vážil 3,8 kg. Raketovo začal rásť až ako štvorročný a v desiatich rokoch meral už dva metre. Keď ako 22-ročný v roku 1940 zomrel, meral 272 cm, vážil 200 kg a svojho otca prevyšoval o 92 cm. Od narodenia najvyššieho muža planéty, Američana Roberta Wadlowa, dnes uplynulo sto rokov.

Najvyšším mužom sveta je teraz s 251 cm 35-ročný Turek Sultan Kösen, ktorý v septembri 2009 vystriedal podľa Guinessovej knihy rekordov v rebríčku Číňana Pao Si-šuna (236 cm). Najvyššou ženou sveta je v súčasnosti pravdepodobne 30-ročná Číňanka Sun Fang, ktorá meria 221 cm. Najvyššou ženou sveta v histórii bola Číňanka Čeng Ťin-Lien s 248 cm, ktorá žila v rokoch 1964-1982. 

Sultan Kosen s najnižším mužom na svete
Zobraziť galériu (4)
Sultan Kosen s najnižším mužom na svete  (Zdroj: TASR/AP)

Vždy slušný a zdvorilý Wadlow, ktorý si za to vyslúžil prezývku "obor-džentlemn", patril vo svojej dobe k najpopulárnejším americkým celebritám. Napríklad v roku 1936 absolvoval po USA turné s jedným cirkusom, o dva roky neskôr propagoval topánky firmy Interco. Za to od nej dostal zadarmo obuv šitú na mieru, ktorú (jeho chodidlo meralo 47 cm) inak veľmi obtiažne zháňal a za ktorú vtedy platil sto dolárov. Jeho unikátnu výšku pripisovali odborníci predovšetkým nadmernej úrovni rastových hormónov. 

Robert Pershing Wadlow sa narodil v meste Alton v americkom štáte Illionis 22. februára 1918 a už ako deväťročný vyniesol svojho otca (180 cm a 77 kg) po schodoch rodinného domu. Mal dve sestry a dvoch bratov, ktorí ale boli priemerného vzrastu. Snažil sa viesť normálny život, zbieral známky a nálepky zo škatuliek zápaliek, fotografoval. Svoju výšku bral vždy s humorom. Ako trinásťročný sa pýšil titulom najvyššieho skauta na svete, neskôr ale začal mať značné starosti so zháňaním oblečenia o obuvi. 

Robert (†22) bol najvyšším
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po absolvovaní strednej školy sa chcel stať právnikom, pravidelná dochádzka na univerzitu ho ale výrazne obmedzovala. S veľkými potiažami napríklad používal pero či ceruzku a jeho výška ho výrazne obmedzovala aj pri práci v laboratóriu. Zo školy preto čoskoro odišiel. 

Robert (†22) bol najvyšším
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dlháň Wadlow netrpel závažnými zdravotnými problémami, hoci istý čas vážil viac ako 220 kg (potom ale výrazne schudol). Trápenie mal len s dlhými chodidlami, na ktorých sa mu často tvorili otlaky. A to sa mu aj stalo osudným. Robert zomrel na infekciu, ktorá sa do jeho tela dostala z otlaku na pravej nohe, ako 22-ročný 15. júla 1940. Jeho rakvu dlhú 3,28 metra vtedy nieslo dvanásť mužov, za ňou kráčalo asi 40-tisíc obyvateľov jeho rodného mesta. V Altone stojí od roku 1985 Wadlowova bronzová socha. Jeho otec prežil syna o takmer tridsať rokov, zomrel ako 75-ročný v septembri 1969. 

Viac o téme: Najvyšší mužGuinessova kniha rekordovRobert wadlow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu