Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci odhalili hormón sexu: Rozpáli vaše túžby, u žien dokáže priam zázraky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Štúdie na túto tému prebiehali zatiaľ len u myší, výsledky ale vzbudzujú zvedavosť. Ide o hormón kisspeptín, ktorému bol pridelený status hormónu bozku. Niektoré výskumy totiž naznačujú, že by mohol aktivovať neurónové spoje, ktoré súvisia so sexuálnym vzrušením. A to tak, že pôsobí na hypothalamus a stimuluje produkciu hormónov ovplyvňujúcich pohlavnú reprodukciu. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Zdá sa tiež, že kisspeptín je schopný znižovať úzkosť a prispievať k podnikavosti. Ďalší výskum ukázal, že je schopný zapaľovať sexuálnu túžbu. Uvedenú štúdiu zverejnil na stránkach časopisu Nature Communications medzinárodný tím vedcov na čele s Juliou Bakkerovou z Lutyšskej univerzity v Belgicku a s Ulrichom Boemom z univerzitnej školy lekárstva v Nemecku. Výskum teoreticky otvára perspektívy pre vývoj liekov pre ženy, ktoré trpia poruchou zníženej sexuálnej túžby, a ktoré sú dnes liečené testosterónom, ktorý má vedľajšie účinky. 

"Dnes nemáme k dispozícii účinnú liečbu pre ženy trpiace zníženou sexuálnou túžbou. Objav týkajúci sa toho, že kisspeptín kontroluje ako príťažlivosť vo vzťahu k druhému pohlaviu, tak sexuálnu túžbu, otvára nádejné možnosti pre vývoj liekov na zníženú túžbu," uviedla Bakkerová. 

Vedci odhalili hormón sexu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci skúmali mozog niekoľkých myší ženského pohlavia. Objavili, že kisspeptín stimuluje príťažlivosť pre druhé pohlavie a sexualitu. Predovšetkým si všimli to, že feromóny, látky, vytvárané telom a šírené za účelom komunikácie v rámci jedného druhu, ktoré vylučujú hlodavci mužského pohlavia, aktivujú kisspeptín. Ten zase predáva signál neurónom a tie vylučujú gonadotropín, hormón stimulujúci vývoj pohlavných orgánov, ktorý vyvoláva príťažlivosť voči členom opačného pohlavia. 

Ženy, nedostatok sexu zanechá RANY na vašom zdraví: Toto sa stane s vašou vagínou

Kisspeptín zároveň predáva tento signál aj bunkám, ktoré produkujú oxid dusnatý spojovaný so sexuálnym správaním. V podstate vedci lepšie objasnili, ako mozog lúšti signály pochádzajúce z vonkajšieho sveta a premieňa ich v správanie. U mnohých zvierat je sexuálne správanie naprogramované tak, že sa aktivuje zároveň s ovuláciou, aby bola zabezpečená čo najvyššia pravdepodobnosť oplodnenia, a teda zachovania druhu. 

Viac o téme: ŠtúdiaHormónKisspeptínSexuálna túžba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu