Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ťažká dilema na Valentína pre kresťanov: Toto sa deje prvýkrát od druhej svetovej vojny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Čo si darovať na tohtoročný 14. február? Čokoládu a šampanské, alebo sa radšej postiť? To je otázka, ktorú si mnohí kresťania budú musieť položiť v stredu, kedy sa oslavuje deň zamilovaných, teda svätého Valentína, a zároveň Popolcovou stredou začne obdobie pôstu. Pred neľahkú voľbu sú stavaní prvýkrát od druhej svetovej vojny, podotýka agentúra Reuters.

Slovenka svojím PRIZNANÍM uzemnila všetkých mužov: Toto by si mal prečítať každý chlap

"Nemôžem sa dočkať stredy. Budem hovoriť všetkým: "Si milovaný a zomrieš"," povedal Christopher James, profesor na teologickom seminári Presbyteriánskej Dubuqueskej univerzity.

Kresťanské cirkvi vyzývajú svojich členov, aby počas 40-denného pôstneho obdobia, ktoré trvá až do veľkonočnej nedele, prinášali rôzne obety, vrátane obmedzovania sa v jedle, rozjímania a väčšej aktivity v charitatívnej oblasti.

Americké rímsko-katolícke diecézy, v ktorých žije veľa ľudí írskeho pôvodu, často udeľujú výnimku, keď pôst vylučujúci konzumáciu mäsa začína v deň svätého Patrika, patróna Írska, kedy je dovolená tradičná hovädzia sekaná s kapustou. Na svätého Patrika je tiež obvyklá zvýšená konzumácia alkoholu.

Ťažká dilema na Valentína
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Žiadna taká výnimka ale nebola prijatá v roku 1945, keď sa naposledy prekrývala Popolcová streda so svätým Valentínom.

"Popolcová streda a Veľký piatok sú jediné dva dni v roku, kedy je treba pôst a abstinencia," upozornil veriacich biskup Richard Malone v meste Buffalo v štáte New York. Nič podľa neho nebráni tým, ktorí sú zvyknutí oslavovať deň svätého Valentína, aby to urobili o deň skôr, teda v utorok.

Kalendár prichystal však pre tento rok ešte ďalšiu skúšku, keď veľkonočná nedeľa pripadá na 1. apríl.

Viac o téme: ValentínDeň zamilovanýchSviatok sv. Valentína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu