Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia bezdomovca (42), ktorý žije v telefónnej búdke: Nie je tu teplo, ale ani na mňa neprší

Stephen sa krčí pod perinou v búdke Zobraziť galériu (3)
Stephen sa krčí pod perinou v búdke (Zdroj: youtube/English times)

BIRMINGHAM - Príbehy ľudí, ktorí sa ocitli na ulici, sú rôzne. Veľmi často ide o súbeh viacerých nešťastných udalostí, ktoré im život nadelil v príliš veľkom množstve. Rovnaký je aj osud Stephena Popa, ktorý žije v telefónnej búdke v anglickom Birminghame.

Problém bezdomovectva je mimoriadne aktuálny práve v týchto mrazivých dňoch. Na verejnosť prenikol prípad Angličana Stephena Popa, ktorý prespáva v telefónnej búdke. Jeho ťažký osud pohol mnohými ľuďmi, ktorí mu pomáhajú. "Áno, väčšinou sú na mňa milí. Nechávajú mi jedlo vždy, keď stojím pred supermarketom. Niektorí mi dokonca doniesli z domu teplé jedlo napriek tomu, že som nikdy nežobral," hovorí vďačne. 

Tragédia bezdomovca (42), ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/English times)

FOTOREPORTÁŽ Nepoznané zákutia Bratislavy: Takto prežívajú sviatky bezdomovci

Tragédia štyridsaťdvaročného muža sa začala písať pred štyrmi rokmi. "Býval som s našimi. Slušne som si zarobil búracími prácami. Moji rodičia zomreli a ja som časom stratil zamestnanie. Rýchlo začalo ísť všetko dolu vodou," spomína. Zrazu zostal na všetko sám a nezvládol to. Jeho najväčším snom je návrat k rodine v Yardley. "Nechcem ich otravovať svojimi problémami, pretože tie si musím vyriešiť sám," dodáva muž, ktorý svoj osud uzatvára vo svojom vnútri presne tak, ako každý večer zatvára telefónnu búdku, kde zabalený v spacáku trávi chladné noci. "Nie je tu síce teplo, ale ani na mňa neprší a nefúka. Ubytovne pre ľudí, ako som ja, sú plné drog a alkoholu. Nechcem tam chodiť." 

Tragédia bezdomovca (42), ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/English times)

Priestory búdky Stephenovi zatiaľ vyhovujú a je spokojný aj s lokalitou, kde je už dlhší čas. Kedysi zostával v centre mesta, ale to je podľa neho nebezpečné práve kvôli drogám. Popa raz navštívili terénni sociálni pracovníci, ale odvtedy ich nevidel. Nádejou pre jeho nový život by mohla byť kampaň, ktorá bola spustená minulý rok v decembri. Ide o projekt regiónu West Midlands, Birminghamskej mestskej rady, sociálnych pracovníkov a charitatívnych organizácií. Prispievať naň môžu dobrovoľníci a ich peniaze budú použité priamo pre ľudí, ktorí sa ocitli na ulici.

Viac o téme: Bezdomovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu