Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posvätné miesto, ktoré ostáva tajomstvom: Dievčina išla do lesa na drevo, keď to začalo...

Moment zjavenia, keď sa Panna Mária prihovára malej Bernardette Zobraziť galériu (5)
Moment zjavenia, keď sa Panna Mária prihovára malej Bernardette (Zdroj: profimedia.sk)

LURDY - Vo svete sú známe stovky pútnických miest, o ktorých sa tvrdí, že sa tam prihodilo niečo nadprirodzené. Okolo 70 percent z nich je potom zasvätených Panne Márii. Jedno z najznámejších zjavení sa údajne odohralo pred 160 rokmi v juhofrancúzskych Lurdoch, kde sa 11. februára 1858 mala Panna Mária prvýkrát zjaviť miestnemu chudobnému dievčaťu Bernadette Soubirousovej. Od roku 1862 cirkev toto zjavenie uznáva ako pravé. Vizionárka bola neskôr prehlásená za svätú.

Štrnásťročná dievčina sa vtedy vydala za svojou sestrou a kamarátkou do lesa na drevo. Cestou sa jej v jaskyni Massabielle mala zjaviť do biela odetá Pani. Zvony práve oznámili poludnie, keď vraj všetko začalo. "Pocítila som závan vetra, akoby sa blížila búrka, a uvidela som krásnu pani obklopenú svetlom. Pozdravila ma úklonom hlavy a roztvorila ruky. Na pravej mala ruženec, tak som siahla do kapsy pre svoj a začala sa modliť," rozprávala Bernadetta. Nikto jej ale spočiatku neveril. 

Posvätné miesto, ktoré ostáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zjavenie sa niekoľkokrát opakovalo, postava sa dievčaťu nakoniec predstavila ako "nepoškvrnené počatie", čo bol taktiež odkaz veriacim. Katolícka dogma o nepoškvrnenom počatí Panny Márie, podľa ktorého bola Mária ako jediný človek privedená na svet bez dedičného hriechu, vyhlásil pápež Pius IX. len štyri roky predtým. Soubirousovú vyzvala k modlitbám za hriešnikov a vyslovila prianie, aby ľudia v skale vykopali studňu a na mieste postavili kaplnku. Panna Mária mala takisto upozorniť, že voda z lurdskej studne bude liečivá a bude uzdravovať chorých.

Posvätné miesto, ktoré ostáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dnes je jaskyňa s prameňom ovešaná stovkami bariel, ktoré majú dokazovať zázračné uzdravenia veriacich aj neveriacich. Už v roku 1882 začal priamo v Lurdoch pôsobiť medzinárodný lekársky výbor, ktorý každý prípad zázračného uzdravenia podrobne skúma. Do mesta každoročne prichádza okolo šesť miliónov pútnikov, medzi ktorými sú tisíce ťažko chorých a hendikepovaných ľudí. 

Posvätné miesto, ktoré ostáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

V posudzovaní obdobných zjavení býva cirkev veľmi obozretná. Len v samotných Lurdoch bolo od roku 1858 zaznamenaných viac ako 7000 prípadov uzdravenia, podľa prísnych kritérií bolo ako zázrak uznaných ale iba 69 z nich. S rozvojom lekárskej vedy v posledných rokoch počet uznaných zázrakov klesá. Od roku 2000 boli v Lurdoch potvrdené len tri prípady nevysvetliteľného vyliečenia, naposledy v roku 2013. Zatiaľ čo napríklad v rokoch 1908 až 1913 ich bolo 34 a v rokoch 1946 až 1965 22. 

Posvätné miesto, ktoré ostáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Bernadetta, ktorá sa mala s Pannou Máriou stretnúť osemnásťkrát (naposledy 16. júla 1858), odišla potom do kláštora v Nevers-sur-Loire. Tu tiež ako 35-ročná v roku 1879 zomrela. Pochovaná je v sklenenom sarkofágu. Keď bolo jej telo niekoľko rokov po smrti exhumované, zistilo sa, že nezaznamenalo žiadne známky rozkladu. Do Nevers sa ihneď zišli lekári a odborníci, ktorí sa úkaz márne snažili nejako vysvetliť. Pápež Pius XI. prehlásil Bernadettu za svätú v roku 1933. 

Posvätné miesto, ktoré ostáva
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa legendy pochádza prvé zjavenie Panny Márie už z roku 40 po Kristovi. Tým, komu sa vtedy matka Ježiša mala zjaviť, mal byť jeden z apoštolov - Jakub. Stalo sa tak v španielskej Zaragoze, ktorá bola jednou zo zastávok jeho misijných ciest. K ďalším známym lokalitám spätým s mariánskym kultom patria Fátima (Portugalsko), La Saletta (Francúzsko), Guadalupe (Mexiko), Beauraing a Banneux (Belgicko), Medžugorje (Bosna a Hercegovina), Garabandal (Španielsko), Litmanová a Turzovka (Slovensko) alebo Filipov či Svatá Hora (Česko). 

Viac o téme: ZázrakLurdyPútnické miestoZjavenie panny márie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu