Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO V londýnskom múzeu očakávajú davy návštevníkov: Vystavujú totálne monštrum

Monštrum v kanalizácii. Zobraziť galériu (4)
Monštrum v kanalizácii. (Zdroj: youtube/euronews)

LONDÝN - Časť obrej hrudy z tuku a odpadkov, ktorá vlani v septembri upchala kanalizáciu uprostred Londýna, od piatka vystavuje múzeum mesta Londýn (Museum of London). Usadeninu zo zatvrdnutého tuku, detských plienok, hygienických utierok a kondómov museli zo stoky vynášať deväť týždňov, informovala agentúra AP. Celkom chuchvalec meral 250 metrov a vážil 130 ton.

VIDEO V kanalizácii v Londýne našli totálne monštrum: Ľudia mu chcú dať meno Trump

Malý zvyšok "totálneho monštra", ako v septembri horu tuku nazval hovorca spoločnosti Thames Water, ktorá spravuje londýnsku kanalizáciu, bude v múzeu britskej metropoly k videniu do konca júna. Zlepenec je zakrytý niekoľkými priehľadnými boxmi na sebe, ktoré majú návštevníkov chrániť nielen pred baktériami a jedovatými výparmi, ale aj značným zápachom.

VIDEO V londýnskom múzeu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

Múzeum vyjadrilo úmysel vystaviť časť blobu už vlani, krátko po jeho náleze v stoke pod štvrťou Whitechapel. Jeho riaditeľka Sharon Amentová vtedy povedala, že zaradenie tukovej hory do zbierok múzea by "vyvolalo otázky o spôsobe nášho súčasného života a tiež by inšpirovalo návštevníkov k hľadaniu riešení problémov rastúcich metropol".

VIDEO V londýnskom múzeu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

Orieškom pre zamestnancov múzea bolo predovšetkým to, ako tukovú hrudu uchovať. Nápady na naloženie do roztoku či zmrazenie zavrhli a nakoniec sa rozhodli pre jej vysušenie na vzduchu. Podarilo sa im to však až s druhou vzorkou. Prvá sa totiž po vysušení rozpadla.

VIDEO V londýnskom múzeu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

"Je to nechutné a fascinujúce," opísala nový exponát kurátorka múzea Viky Sparkesová. Úspechom výstavy s názvom Fatberg! (Tukovec!) si je podľa agentúry AP múzeum také isté, že návštevníkom ponúkne aj tematické tričká a cukrovinky. Anglické slovo fatberg vzniklo spojením označenia pre tuk (fat) a ľadovec (iceberg).

Správa metropolitného kanalizačného systému Britov opakovane vyzýva, aby do záchodov nesplachovali odpad a aby horúci tuk a olej nechávali stuhnúť a potom vyhadzovali do smetných nádob.

Viac o téme: KanalizáciaMúzeumOdpadVýstava Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu