Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Revolúcia v liečbe rakoviny: Nová vakcína, ktorá dokáže zabiť nádor a všetky zhubné bunky v tele!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

STANFORD - Vedci zo Stanfordskej univerzity plánujú vyskúšať novú formu liečby rakoviny, na ktorú chcú použiť vakcínu podporujúcu imunitný systém. Ich doterajší laboratórny výskum vykazuje pozoruhodné výsledky a pravdepodobne bude všetko aplikované aj na ľudí. So svojimi úspechmi sa podelili s čitateľmi Science Translational Medicine.

Vedci začali skúmať nové možnosti liečby rakoviny aplikovaním zmesi dvoch liečiv priamo do nádorov v telách myší. Táto forma liečby podľa člena vedeckého tímu, profesora Ronalda Levyho, aktivovala imunitný systém v celom tele. Kombinácia liekov zavedená priamo do nádoru ho úplne zlikvidovala a zároveň spustila reakciu, ktorá ničila aj ostatné rakovinové bunky v tele.

Liečivo totiž aktivovalo ochorením zasiahnuté imunitné bunky, posilnilo ich a tieto začali ničiť samotný nádor. Tie dokonca rozpoznali aj iné zhubné bunky ukryté v tele, našli ich a postupne zničili aj tie. Experti preto predpokladajú, že v budúcnosti by táto liečba mohla znížiť počet operácií nádorov, pretože vpichnutím novej vakcíny by si s nimi telo pacienta poradilo samo.

Revolúcia v liečbe rakoviny:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Prvá terapia u myší fungovala veľmi dobre. Deväť z desiatich hlodavcov bolo vyliečených po prvej injekcii, zvyšok po druhej," skonštatoval Levy. Zároveň dodal, že si nemyslí, že pri tejto liečbe existuje obmedzenie na určitý typ nádoru. Do ďalšieho pokusu totiž zapojili 90 myší postihnutých rakovinou prsníka, hrubého čreva a melanómom. Až 87 z nich sa vyliečilo po prvej injekčnej dávke, zvyšné tri po druhej. Profesor sa preto domnieva, že vyliečený môže byť každý druh rakoviny infiltrovaný do imunitného systému. "Ak sa ale rakovina šíri príliš rýchlo alebo metastázuje, vyhliadky na úspešnú liečbu sú oveľa menšie," poznamenal Levy. 

Žena (67) trpela nevyliečiteľnou rakovinou: Začala užívať toto KORENIE a stal sa zázrak

Výskumníci v súčasnosti prijímajú onkologických pacientov na dobrovoľné testovanie tejto liečby a sú presvedčení o tom, že ide o lacný a najmä účinný spôsob, ako im pomôcť. Použitie jedného z dvoch liekov je už schválené, druhý z nich je v súčasnosti testovaný. V prospech tejto metódy hovorí aj fakt, že na rozdiel od iných foriem onkologickej liečby má táto málo vedľajších účinkov a podporuje schopnosť imunitného systému rozpoznať a ničiť rakovinotvorné bunky. Väčšina metód doterajšej liečby totiž narúša imunitný systém, oslabuje organizmus a ničí aj zdravé bunky.

Viac o téme: RakovinaVakcínaOnkologická liečba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu