Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čo prichádza po smrti? Šesť ľudí prehovorilo o tom, čo sa stane, keď zomriete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Otázky súvisiace s dianím po smrti sú téma, na ktorú má každý svoju odpoveď. Formuje ju životný štýl, viera či postoj k hodnotám. Ale aj vlastná skúsenosť. O tej porozprávali ľudia, ktorí sa prebrali z bezvedomia a vrátili sa späť do života.

Hovorí sa, že v živote sú isté iba dve veci - dane a smrť. Rozprávanie tých, čo sa ocitli na rozhraní druhého sveta, považujú mnohí za výmysly, iní si udržujú odstup a cítia rešpekt. Na stránke Reddit sa so skúsenosťami tohto druhu podelilo šesť ľudí, ktorí boli v bezvedomí, ale nakoniec sa lekárom podarilo vrátiť ich do života. Ich spomienky a zážitky sú rovnako rozdielne, ako aj názory diskutujúcich na túto tému.

Neurochirurg vraj zažil život po smrti: Jeho slová šokujú, prežíval som fantastické chvíle!

Bolo to ako čítanie knihy

Užívateľ, ktorý takmer vykrvácal počas operácie, hovorí, že bol v bezvedomí niekoľko minút. "Necítil som únavu, teplo a ani chlad. Mal som pocit, že som vo vesmíre, ale nevidel som žiadne hviezdy," spomína. Svoj zážitok prirovnáva k čítaniu knihy, v ktorej bol popísaný jeho život. Nevidel síce udalosti v presnom poradí, bolo to skôr iba listovanie nejakými spomienkami. "Cítil som lásku a pokoj, ale nepriťahovalo ma to." Napriek tomuto zážitku potvrdzuje, že pred smrťou má stále rešpekt, ale nebojí sa toho, čo príde po nej.

Čo prichádza po smrti?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Stretnutie s niekým, koho máte radi

Muž, ktorý havaroval na motorke a zostal v bezvedomí aj po prevoze do nemocnice, mal pocit, že ho stále povzbudzuje niekto blízky. "Videl som, ako ležím na chodníku a vedľa mňa sedel brat, ktorý bol v tom čase mŕtvy. "Roger, vstaň! Hýb sa!" kričal na mňa a snažil sa mi dať dolu z hlavy prilbu, ktorá bola úplne rozbitá. "Budú tu čoskoro," pozeral brat na hodinky a odišiel." Muž, ktorý ho neustále povzbudzoval a snažil sa ho dostať preč, bol určite jeho mŕtvy brat. "Rád by som si ešte na niečo spomenul, ale viac si naozaj nepamätám."

Čo prichádza po smrti?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Záhrada

Užívateľ, ktorému alergická reakcia vyvolala zástavu srdca, hovorí o svojej skúsenosti ako o pocite, keď vás niekto ťahá z vody. Zrazu však temnota a voda ustúpili a on stál v záhrade. "Neboli tam kvety, trávnik nebol udržiavaný. Stál tam kolotoč a pri ňom behali dve deti - chlapec a dievča." Vraj cítil, že sa môže rozhodnúť, či chce pokračovať ďalej, alebo sa môže vrátiť. Vtom mu začalo byť smutno za mamou. "Vedel som, že sa vraciam do vlastného tela. Keď som sa prebral, povedali mi, že som bol v bezvedomí asi šesť minút."

Vypnúť budík

Tínedžer, ktorý začal krvácať po chemoterapii a jeho telo zachvátila sepsa, upadol do kómy a svoj zážitok popisuje ako peknú skúsenosť. "Najťažšie bolo obzrieť sa späť. Vtedy som videl všetko za mnou ako niečo pokojné, niečo, prečo sa chcem vrátiť," tvrdí. Stále mal vraj pocit, že treba vypnúť budík a vrátiť sa späť, pretože ho čaká škola a práca. "Vtedy som si uvedomil, že na spánok mám ešte dosť času."

Čo prichádza po smrti?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Iba vtipy

V dobrej nálade po pobyte na druhom brehu sa vrátila užívateľka, ktorá minulý rok až trikrát prežila zástavu srdca. "Vždy, keď ma prebrali, prvé, čo som povedala, bol vtip. Nechápem prečo. Vôbec si nič nepamätám, nič som nevidela a nepočula. Iba sa mi chcelo spať."

Nič tam nie je

Posledný zážitok popísal muž, ktorý prežil nehodu na motocykli. "Prebrali ma asi po dvoch minútach. Nič som necítil, nevidel, nič sa mi nesnívalo." Skúsenosť opisuje ako niečo, čo ho síce nevydesilo, ale je šťastný, že je stále nažive.

Viac o téme: SmrťPosmrtný život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu