Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlpaté bradavky u žien môžu signalizovať vážny zdravotný problém: Na toto si dávajte pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Možno sa vám to nepáči, ale ľudské telo je jednoducho pokryté chlpmi. Bez tejto vrstvy by nám bolo chladnejšie a navyše nám poskytuje ochranu pred odreninami. Nehovoriac o tom, že na niektorých miestach nám pomáha udržiavať nečistoty a baktérie ďalej od tela. Nie je niečím výnimočným, že sa ochlpenie vyskytuje aj okolo bradaviek u žien, čo má súvis s produkciou hormónov, ako je testosterón. Niekedy však môže signalizovať aj vážne ochorenie.

Vyplastikovaná česká kráska: Nebezpečná infekcia... Hrozí jej amputácia!

1. Cushingov syndróm

Podľa portálu The Sun by prílišné ochlpenie bradaviek mohlo byť príznakom Cushingovho syndrómu, ktorý je spôsobený priveľkým množstvom hormónu kortizolu v tele.

Prejavuje sa aj zvýšením množstva tuku na hrudi a bruchu, červenou, nafúknutou tvárou, tvorbou ľahkých modrín, slabosťou v horných končatinách a nohách, nízkym libidom, depresiou a zarastaním chlpmi.

Ak nie je liečený, môže sa Cushingov syndróm stať závažným zdravotným problémom. Vzniká však aj v dôsledku brania steroidných liekov alebo pri nádore na hypofýze v mozgu alebo pri nádore v nadobličkách.

Chlpaté bradavky u žien
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)


2. Syndróm polycystických vaječníkov

Pri polycystických vaječníkoch nedokáže žena dosiahnuť ovuláciu, pretože vaječníky nie sú schopné uvoľniť vajíčko. V závažných prípadoch môžu pacientky zaznamenať prudký rast chlpov na tvári, hrudníku, chrbte a pozadí.

S nežiadúcim ochlpením sa dá zatočiť pomerne ľahko a existuje niekoľko spôsobov, ako ho odstrániť. Medzi tie dlhodobejšie riešenia patrí elektrolýza alebo využitie laseru, no treba si aj všímať nezvyčajnosť rastu ochlpenia, ktorý môže signalizovať, že niečo nie je v poriadku.

Viac o téme: ChorobaOchorenieBradavkaChlpyOchlpenieSyndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu