Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Historik o čistkách, pri ktorých popravili 50-tisíc ľudí: Veľký teror, zabíjalo sa každú noc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PETROHRAD - Vďaka nemu vystúpilo z anonymity už 50-tisíc obetí stalinizmu. Ruský historik Anatolij Razumov tridsať rokov zverejňuje mená tých, ktorí boli počas stalinských čistiek popravení v Leningrade, dnešnom Petrohrade.

"Nenachádzam v tom logiku, bolo to neľudské a nevysvetliteľné," hovorí historik, ktorý po rokoch mravenčej práce dnes údajne pristupuje ku svojej úlohe už s ľahostajnosťou. 

Pripomínanie histórie v Rusku viac než osemdesiat rokov po najtvrdšom období stalinského teroru, keď boli milióny ľudí popravované alebo posielané do gulagov, je stále ešte obtiažne. Ruská vláda a Vladimir Putin sa snažia minimalizovať najpochmúrnejšie stránky minulosti v mene národnej jednoty. V trinástich zväzkoch o osobách popravených v Leningrade, ktoré boli od roku 1987 pod vedením Razumova vydávané, nachádzame mená, dátumy narodenia a úmrtia, povolania a adresy tých, ktorí jedného dňa v Leningrade zmizli, akoby nikdy neexistovali. Ich blízki sa dozvedali o ich popravách bez súdu, ale nepoznali dôvod. 

Historik o čistkách, pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Začal som so svojím výskumom v roku 1987, v dobe perestrojky, len čo to bolo možné," vysvetľuje Anatolij. Syn sovietskeho vojaka, ktorého rodinu represie nepostihli, sa rozhodol vzdať posledný hold mužom a ženám, ktorí boli robotníkmi, inžiniermi, krajčírmi či predavačmi a počas veľkého teroru boli popravení. Kanceláriu má tento 62-ročný muž v centre bývalej cárskej metropoly, v obrovskej budove národnej knižnice. Miestnosť je plná skríň s knihami a stovkami spisov, ktoré našiel v archívoch NKVD, stalinského orgánu pre vnútornú bezpečnosť, alebo ktoré mu poslali príbuzní obetí. 

Razumov ukazuje jeden zo spisov - ide o výsluchy a rozsudok týkajúci sa 28-ročnej Niny Dubrovskej, študentky poľského pôvodu. Tá bola obvinená zo špionáže a 11. decembra 1937 popravená. "Obdobie, ktorému sa hovorí veľký teror, trvalo rok a pol, až do jesene 1938. Popravy mali masívny charakter, zabíjalo sa každú noc. Neboli žiadne súdy. Obvinení boli postavení pred takzvanú dvojku alebo trojku, ktorú tvorili jeden alebo dvaja zástupcovia NKVD a prokurátor, a tí vynášali rozsudky," uvádza. 

Vodca impéria, ktorý prežil niekoľko klinických smrtí: V Československu zažil najkrajší deň života

Podľa historika vypracoval likvidačný plán Stalin a jeho okolie. Za toto krátke obdobie bolo v Leningrade popravených 40-tisíc ľudí. Historik vysvetľuje, že sa mu od ruského štátu nedostalo veľkej podpory, a hovorí o ľahostajnosti ku stalinským čistkám. Jeho práca naopak pravidelne naráža na nepriateľský postoj miestnych úradov. O stalinských čistkách sa v Rusku hovorí len zriedka a mnoho príbuzných obetí doteraz nevie, kde sú popravení pochovaní a aké obvinenie viedlo k ich zatknutiu. "Pracujem pre tých, ktorí to neskôr pochopia. Budem v tom napriek všetkým prekážkam pokračovať," dodáva Anatolij. 

Viac o téme: RuskoPopravaStalinČistky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu