Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostatní by boli v siedmom nebi, Sébastien sa rozhodol inak: Šéfkuchár všetkých prekvapil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Mať aspoň jednu michelinskú hviezdičku je snom snáď každej luxusnej reštaurácie. Francúzsky šéfkuchár Sébastien Bras má rovno tri také hviezdičkové ocenenia, ale v ďalšom vydaní sprievodcu reštaurácií Michelin už ich mať nebude. Nie preto, že by sa jeho reštaurácia zhoršila, ale preto, že o to sám požiadal. A vedenie renomovaného sprievodcu, ktorý pre Francúzsko vyjde v pondelok, mu vyhovelo. Prvýkrát v histórii tak bola vyškrtnutá reštaurácia na žiadosť šéfkuchára.

Šéf sa opýtal čašníčky jednoduchú otázku: Kvôli týmto pár SLOVÁM ju vyhodil z práce

"Otvorím novú kapitolu svojho profesionálneho života, bez hviezd v červenom sprievodcovi, ale stále s veľkou vášňou pre varenie," napísal v ďakovnom vyhlásení adresovanom tvorcom michelinského sprievodcu Sébastien Bras, ktorého reštaurácia dostala tri hviezdičky v roku 1999 za jeho otca šéfkuchára Michela Brasa. Sébastien prevzal vedenie reštaurácie v roku 2009.

Brasova rodinná reštaurácia Le Suquet neďaleko mestečka Laguiole vo francúzskom departemente Aveyron bola doteraz jednou z 27 podobných zariadení vo Francúzsku ocenených tromi michelinskými hviezdičkami.

"Bolo by pre nás ťažké mať v sprievodcovi reštauráciu, ktorá tam nechce byť," uviedla hovorkyňa michelinského sprievodcu Claire Dorlandová Clauzelová. Dodala, že je to prvýkrát, čo niekto odchádza na vlastnú žiadosť. K vyškrtnutiu z tohto zoznamu pristupujú jeho tvorcovia napríklad vtedy, keď šéfkuchár z reštaurácie odíde, alebo reštaurácia zmení koncept.

Štyridsaťšesťročný Bras oznámil svoje želanie na vymazanie zo zoznamu už vlani v septembri, vtedy ale nebolo jasné, či mu tvorcovia vyhovejú. "Chodia k vám kontroly dvakrát či trikrát do roka a vy nikdy neviete, kedy prídu. Každé jedlo, ktoré pripravíte, tak môže byť teoreticky skontrolované. A podávame tak 500 jedál denne," vysvetlil Bras. Dodal, že odteraz chce variť "s väčšou slobodou" a pod "menším tlakom".

Podľa agentúry AFP sa v minulosti stalo niekoľko podobných prípadov, keď ale šéfkuchár reštauráciu radšej zavrel alebo úplne prerobil. Napríklad vlani zosnulý francúzsky šéfkuchár Alain Senderens zmenil a premenoval svoju trojhviezdičkovú reštauráciu v Paríži v roku 2005. Zdôvodnil to okrem iného únavou z nadmiery luxusu a tým, že nechcel, aby jedlo bolo pre zákazníkov prehnane drahé.

Viac o téme: ReštauráciaMichelinMichelinská hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu