Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Topenie ľadovcov odhalilo obrovské tajomstvo na FOTO: Vedci sú ohromení

Nájdený šíp bol čiastočne prekrytý snehom Zobraziť galériu (3)
Nájdený šíp bol čiastočne prekrytý snehom (Zdroj: Museum of Cultural History)

OPPLAND - V oblasti nórskeho okresu Oppland sa v dôsledku globálneho otepľovania roztápajú ľadovce, ktoré vo svojich útrobách doteraz uchovávali rôzne historické artefakty. Topiace sa obrovské kryhy tak postupne vydávajú na povrch množstvo vzácnych predmetov a vedci sa teraz snažia identifikovať ich pôvod. Nálezmi tak môžu mapovať dôležité historické obdobia Škandinávie.

Ako nemí svedkovia z minulosti pôsobia všetky predmety, ktoré sa vplyvom globálneho otepľovania postupne predierajú na svetlo sveta v Opplande. Obrovské ľadové masívy boli doteraz ako chladiace boxy a vedci sú prekvapení z toho, aký historický a kultúrny mix v sebe ukrývajú.

Medzinárodný výskumný tím zostavený z historikov a archeológov pôsobiacich na univerzitách v Oslo, Oxforde a Cambridge sa spojil iba nedávno a začal zber a identifikáciu pôvodu jednotlivých predmetov. Na nájdených artefaktoch sú rozpoznateľné stopy klimatických zmien a odhaľujú modely minulých ľudských spoločností. Podľa vyjadrení výskumníkov pohyb v oblasti ovplyvňovalo nielen počasie, ale aj množstvo zveri a choroby.

Tunika z doby železnej, zhruba rok 300 nášho letopočtu
Zobraziť galériu (3)
Tunika z doby železnej, zhruba rok 300 nášho letopočtu  (Zdroj: Mårten Teigen, Museum of Cultural History)

Doteraz sa podarilo zhromaždiť viac ako 2000 kusov vzácnych historických predmetov. Niektoré z nich sú staršie ako 6000 rokov, ale najviac ich pochádza z 8. až 10. storočia. "Vtedy sa v oblasti Škandinávie rozrástla populácia, bolo to obdobie tzv. Vikingského obdobia plného nájazdov do celej Európy," uviedol archeológ James Barrett. "Na obchod sa vo veľkom využívali horské priechody, lovilo sa veľa zveri, obchodovalo sa s kožušinami a parohami."

Antarktída vydá svoje tajomstvo: Gigantická trhlina ukrýva záhadný ekosystém​

Medzi nájdenými artefaktmi je oblečenie z doby železnej a bronzovej, ďalej sánky, šípy, lebky koní, lyže z 8. storočia a primitívne trekingové palice z 11. storočia, do ktorých je vyrytý nápis. "Domnievame sa, že pochádzajú z raného stredoveku. Nápis je v starom nórskom jazyku a prezrádza, že palice patrili Ivarovi alebo Ivorovi," povedal koordinátor programu Lars Pilø.

Lyže s pôvodným viazaním
Zobraziť galériu (3)
Lyže s pôvodným viazaním  (Zdroj: Oppland County Council)

Najmenej predmetov zatiaľ experti datujú do 14. storočia, kedy sa Európa zmietala v pandémii pľúcneho moru a vysoká úmrtnosť ochromila obchod aj v jej severných oblastiach. Útlm ďalej pokračoval v období malej doby ľadovej, kedy sa Škandinávia stala mimoriadne nehostinnou a prekonávať jej horské priechody si trúfol málokto. 

Viac o téme: NórskoGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcovOppland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu