Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prevratný objav v Izraeli, vedci sa mýlili: Musíme prepísať celý príbeh evolúcie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

JERUZALEM - Ľudia zrejme opustili Afriku už pred 185-tisíc rokmi, čo je zhruba o 80-tisíc rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo. Vedci k tomu dospeli na základe analýzy úlomku čeľuste objavenej v izraelskej jaskyni. S odkazom na štúdiu publikovanú v odbornom časopise Science o tom informoval server BBC.

"Musíme prepísať celý príbeh evolúcie, nielen čo sa týka nášho druhu, ale všetkých druhov, ktoré v tej dobe žili v Afrike," uviedol vedúci štúdie, profesor Israel Herškovic. Záver výskumu je v rozpore s doterajším presvedčením vedeckej komunity, že moderný človek (homo sapiens) opustil Afriku maximálne pred 130-tisíc rokmi, poznamenal profesor Chris Stringer z londýnskeoho prírodovedeckého múzea, ktorý sa na výskume podieľal. 

Prevratný objav v Izraeli,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak človek skutočne odišiel z Afriky už tak dávno, mohlo by to podľa odborníkov znamenať, že sa stretol s inými, dnes už vyhynutými druhmi. Vedci skúmali úlomok čeľuste s ôsmimi zubami, ktorý sa našiel v jaskyni Mislija v roku 2002. K záveru, že ide o čeľusť homo sapiens, dospeli pomocou počítačovej tomografie. Na jej základe vytvorili virtuálny trojrozmerný model čeľuste, ktorý porovnali s inými fosíliami nájdenými v Afrike, Európe a v Ázii a tiež s novšími ľudskými kostrovými pozostatkami. Iná technika vedcom umožnila dôkladne preskúmať tkanivo medzi zubom a čeľusťou, ktorá je v prípade homo sapiens špecifická. 

Vedci zistili, čo spôsobilo jednu z najhorších epidémií v histórii: Toto zničilo Aztécku ríšu

Vek fosílie vedci odhadovali pomocou rôznych metód v troch nezávislých laboratóriách. Ich závery sa zhodovali, že ide o 177-tisíc až 194-tisíc rokov starý kostrový ostatok. Doposiaľ najstaršie ľudské fosílie boli objavené tiež v Izraeli a ich vek sa odhaduje na 90-tisíc až 125-tisíc rokov. 

Viac o téme: Homo sapiensEvolúciaAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu