Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO historického okamihu: Christian (37) mal objaviť stratený symbol studenej vojny

Výročie pádu Berlínskeho múru
Výročie pádu Berlínskeho múru (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Amatérsky historik Christian Bormann tvrdí, že objavil pravdepodobne doposiaľ neznámy úsek Berlínskeho múru, ktorý kedysi oddeľoval západnú a východnú časť nemeckej metropoly a bola symbolom studenej vojny. Informovala o tom agentúra DPA.

Briti odtajnili dokumenty z čias vpádu Sovietov do Československa: Desivý príbeh východného Nemca

Bormann hovorí, že v lesíku v štvrti Pankow na severnom okraji Berlína našiel 80 metrov dlhý úsek múru, ktorý je zrejme posledným existujúcim kusom pôvodnej bariéry obopínajúcej niekdajší Západný Berlín. Narazil naň vraj už pred 18 rokmi, ale úrady o tom informoval ešte len tento týždeň vedený obavou, že by nepriaznivé počasie mohlo spôsobiť skazu tejto historickej zaujímavosti.

Úrady podľa 37-ročného muža spočiatku správe o náleze neverili. Avšak Gesine Beutinová z Pamätníka Berlínskeho múru DPA povedala, že Bormann skutočne kus pôvodnej steny možno objavil. Ak sa to potvrdí, potom to podľa nej bude "historický okamih" a celý priestor bude nutné vziať pod ochranu.

Berlínsky múr nemeckú metropolu rozdeľoval v rokoch 1961 až 1989. Západná časť zostala pod správou západných spojencov, zatiaľ čo východná sa stala hlavným mestom Nemeckej demokratickej republiky. Po dominovom zrútení komunistických režimov v štátoch strednej a východnej Európy a opätovnom zjednotení Nemecka v roku 1990 múr strhli. Na svojom mieste zostalo len niekoľko kusov, ktoré slúžia ako pamätníky.

Berlínsky múr patril k najprísnejšie stráženým líniám studenej vojny a ľuďom, ktorí cez neho utekali na Západ, hrozila smrť. Podľa doteraz zdokumentovaných prípadov pri týchto pokusoch zabili 140 ľudí.

Viac o téme: ObjavHistorikBerlínsky múr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu