Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prírodovedci sú šokovaní: Pozrite, čomu dala prednosť krava na FOTO pred teplým chlievom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

VARŠAVA - Poľského prírodovedca prekvapila krava uprostred stáda asi päťdesiatich zubrov v Bialowiežskom pralese na východe Poľska. Ako prvý zaznamenal nezvyčajný úkaz ornitológ Adam Zbyryt a spolužitie zaujalo aj britskú stanicu BBC.

"Je to jediná krava, ktorá dala prednosť divokému pralesu pred teplom chlieva uprostred zimy," uviedla poľská televízia TVN 24, podľa ktorej žije jalovica so zubrami už štvrť roka. "Všetko svedčí o tom, že sloboda jej ide k duhu a domov sa vrátiť už asi nechce," dodala.

"Nehladuje. Nasleduje stádo, ktoré sa vyzná v obstarávaní potravy," povedal profesor Rafal Kowalczyk z Poľskej akadémie vied. Zubry tiež chránia kravu pred vlkmi. "Sú to prežúvavce. Niet divu, že sa spriatelili," uviedla Wanda Olechová zo spolku priateľov zubrov.

Otázka ale znie, či priateľstvo neprerastie v niečo viac, teda v kríženca zubra a hovädzieho dobytka, zvaného zubroň. Podľa Henryka Ordanika, ktorý sa o chov zubroňov pokúša už pol storočia, to nemožno vylúčiť. Ale vedci z takejto možnosti nie sú nijako nadšení.

Krava utiekla z farmy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: twitter/GratitudeDNA)

"Mali by sme ochrániť zubra pred prípadným krížením s kravou, aby nedošlo ku genetickému znečisteniu unikátneho druhu," vyhlásil profesor Kowalczyk. Jalůvka sa ale podľa Olechovej nedarí od zubrov odlákať, a tak sa zrejme ochrana druhu nezaobíde bez použitia uspávacích prostriedkov. V Bialowiežskom pralese žije asi šesť stoviek zubrov.

Krava utiekla z farmy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: twitter/GratitudeDNA)

Viac o téme: KravaZubry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu