Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Výskumníci objavili v rieke spomienku na časy, kedy ľudský život nemal žiadnu cenu

Miesto, kde našli zvyšky lode
Miesto, kde našli zvyšky lode (Zdroj: SITA/Ben Raines/Al.com via AP)

NEW YORK - Americkí výskumníci našli v riečnej delte na juhu štátu Alabama zvyšky drevenej lode, zrejme posledného plavidla, ktoré na kontinent dovážalo otrokov. Kostra škuneru menom Clotidla bola podľa odhadov zaborená v bahne približne 160 rokov.

Vedci bádajú po nových faktoch: Noemova archa skutočne existovala, zistili TOTO

Trosky našiel reportér miestneho ekologického servera, napísala agentúra AP. Loď, ktorá otrokov dovážala do prístavu Mobile na brehoch Mexického zálivu, slúžila do roku 1860, kedy ju zápalili a potopili. Zvyšky lode bádatelia identifikovali podľa konštrukcie.

Miesto nálezu zodpovedá historickým záznamom, ktoré robil posledný kapitán lode William Foster. Kostru škuneru našli presne v miestach, kde sa horiaca loď potopila.

Americký prezident Thomas Jefferson síce v roku 1807 zákonom dovážanie otrokov zakázal, avšak otroctvo bolo aj v nasledujúcich desaťročiach bežnou súčasťou života na americkom juhu. Prístav Mobile bol hlavnou cieľovou stanicou, odkiaľ otrokov prevážali na miestne bavlníkové plantáže. Posledných 110 otrokov tam vyložila práve Clotilda.

Viac o téme: LoďVrakOtrokOtrokárstvoAlabama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu