Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ak sa ľudia presťahujú na Mars, budú tam môcť piť túto lahôdku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Rastlina kľúčová pre výrobu piva sa možno dá vypestovať aj na Marse. Zistili to študenti vysokej školy Villanovej univerzity v Pensylvánii, ktorí počas uplynulého semestra v kurze astrobiológie pestovali niekoľko plodín vrátane chmelu v podmienkach kopírujúcich tie na červenej planéte. "Neviem, či je to praktická rastlina, ale darí sa jej pomerne dobre," povedal denníku The New York Times vedúci kurzu Edward Guinan.

Na pokuse pracovalo celkovo 25 študentov. Ich úlohou bolo zistiť, aké rastliny by na Marse mohli rásť a v budúcnosti tu tak živiť potenciálnych cestovateľov. Mladí vedci rastliny zasadili do kvetináčov s kópiou pôdy Marsu vyrobenej v laboratóriach na základe pozorovania modulov NASA. Ich hlavnou súčasťou je drvený čadič z prastarej sopky v Mohavskej púšti. Kvetináče boli umiestnené do univerzitného skleníka a čiastočne tienené špeciálnou sieťkou kvôli napodobeniu menšej intenzity slnečného svitu na Marse. 

Ak sa ľudia presťahujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Snažil som sa prísť s nejakým projektom pre študentov, s niečím chytľavým a relatívne ľahkým. Stále som im hovoril: "Ste na Marse, je tam kolónia a vašou úlohou je nakŕmiť ich. Všetci sa na vás spoliehajú"," vysvetlil Guinan zrod nevšedného pokusu. "Sú to študenti," komentoval skutočnosť, že sa do experimentálneho skleníka dostal aj chmel. Marihuanu študentom zakázal. Väčšina tímu v kurze však zvolila užitočnejšie plodiny ako sóju, mrkvu či zemiaky. Podľa jednej zo študentiek má veľký potenciál v tomto smere aj káva. 

Ak sa ľudia presťahujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Guinan nie je prvým akademikom, ktorý sa snaží položiť základy možného budúceho poľnohospodárstva na Marse. Už pred niekoľkými rokmi to so sľubnými výsledkami začal skúšať holandský výskumník Wieger Wamelink. Predvlani zas na pôde podobnej povrchu červenej planéty vypestoval štyri druhy zeleniny a obilie, ktoré sú podľa univerzity vo Wageningene vhodné na ľudskú konzumáciu. Študenti Villanovej univerzity budú v tomto semestri s pokusom pokračovať a plánujú zasadiť aj jačmeň, teda druhú nevyhnutnú ingredienciu budúceho marsovského piva. 

Viac o téme: PivoMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu