Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Železnice chcú predísť zrážkam divej zveri s vlakmi: Prišli s bláznivým, no efektívnym nápadom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

TOKIO - Japonské železnice testujú vlak, ktorý z reproduktora vysiela nahrávku štekajúceho psa a ručiaceho jeleňa. Cieľom je predísť zrážkam s vysokou zverou na železničných tratiach. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na miestne médiá.

Vedci zo železničného výskumného ústavu RTRI uviedli, že trojsekundový zvuk ručiaceho jeleňa pritiahne pozornosť zvieraťa a nasledujúci dvadsaťsekundový psí štekot ho prinúti k úteku. Podľa expertov RTRI bol vlak s reproduktorom testovaný v neskorých večerných hodinách, kedy jelenia zver najčastejšie prichádza ku koľaji. Počet kusov videných pri trati sa znížil na polovicu, tvrdia vedci.

Jelene
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ak sa opatrenie naďalej bude ukazovať ako účinné, plánujú japonské železnice umiestniť ku koľajám aj statické zariadenia v miestach, kam jelenia zver prichádza pravidelne. "Tieto zvuky ale nebudú vysielané v miestach, kde žijú ľudia," uistili zástupcovia železníc. Jelene a srnce prichádzajú k železničnými tratiam okrem iného preto, že si olizovaním železných pilín, ktoré vznikajú pri kontakte kolies vlaku s koľajami, dopĺňajú zásoby železa, píše spravodajský server BBC News.

Japonské železnice v minulosti experimentovali napríklad s použitím levieho trusu na koľajniciach, ktorého zápach mal vysokú zver zapudiť. Podľa BBC to ale nebolo príliš efektívne, pretože výkaly zmýval dážď. Väčšiu nádej na úspech má zrejme nápad jedného zo zamestnancov železníc, ktorý navrhol používať na kontrolu miest, kde jelenia zver prechádza na trať, ultrazvukové vlny. Zariadenie umožňuje zvieratám prístup na koľaje iba vo chvíli, keď miestom neprechádzajú žiadne vlaky.

Katka zažila realitu slovenských dopravcov: Z Bratislavy do Košíc nekonečná cesta

Podľa japonského ministerstva dopravy bolo v roku 2016 zaznamenaných rekordných 613 prípadov zrážky vlaku s vysokou zverou a ďalšími divoko žijúcimi živočíchmi. Každý z incidentov spôsobil minimálne polhodinové meškanie vlaku. Štekajúci klaksón ale nie je prvým nápadom, ako využiť psov na odohnanie jeleňov od železnice. Lanovka v prefektúre Nara v centrálnej časti krajiny má napríklad vagóny v podobe psov a mačiek, píše server BBC News.

Viac o téme: ZverJaponsko VlakŽelezniceZrážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu