Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Päť najlenivejších spôsobov, ako schudnúť: Takto zhodíte kilá, aj keď nechcete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ITHACA - Nový spôsob stravovania podľa profesora z Cornell University dáva za pravdu všetkým, ktorí hovoria, že každé chudnutie začína a končí v kuchyni. Vyriešiť spôsob stravovania je podľa neho ten najdôležitejší krok na ceste k štíhlemu telu. A vôbec nemá pritom na mysli žiadne bolestivé hladovanie alebo otrocké rátanie kalórií.

Teória o tom, že hladovanie a tréningom strhané telo sú zárukou štíhlej postavy, už dávno neplatí. Experti na výživu častejšie hovoria o nutnosti zmeny jedalníčka ako o najúčinnejšom spôsobe udržania si štíhlej postavy. Je totiž známe, že dlhodobé hladovanie iba spomaľuje metabolizmus, naruší imunitu a v tele rozpúta hormonálne tornádo. Doktor Wansink z Cornellovej univerzity v štáte New York po sledovaní stravovacích návykov tých, ktorí bojujú s nadváhou, usúdil, že stačí dodržať niekoľko jednoduchých trikov, ktoré nás dokážu zbaviť nechcených kilogramov. Tu sú:

Neuveríte, čo pomáha pri chudnutí: Táto telesná aktivita predlžuje život

Skryť a nehľadať

"Jeme len to, čo vidíme. Nenechávajte si preto kalorické jedlá na očiach, ale skrývajte ich, prípadne si ich vôbec nekupujte," hovorí profesor. Za naše tukové vankúšiky je zodpovedné najmä nevinné a občasné zobkanie sušienok, cukríkov, slaného pečiva či zemiakových lupienkov a ovocia, ktoré sa nám povaľujú po byte naaranžované v košíkoch a miskách. 

Päť najlenivejších spôsobov, ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Premýšľajte nad tým, čo ste už zjedli

Ak si pri pocite hladu dokážete spomenúť na všetko, čo ste už v ten deň zjedli, začnete sa viac kontrolovať pri konzumácii ďalšieho jedla. Využiť pri tom môžete obľúbený zvyk zo sociálnych sietí, keď si budete jedlo fotiť. Pri pohľade na bohatú raňajkovú porciu, ktorú ste do seba ráno natlačili, si uvedomíte, že toho bolo naozaj dosť a premyslíte si, koľko si naložíte na obed. Wansink pritom vôbec nemá na mysli otrocké rátanie kalórií. "Ak si vždy spomeniete na to, čo ste už jedli, prípadne si obrázok porcie nájdete v mobile, lepšie dostanete pod kontrolu množstvo jedla, ktoré denne konzumujete."

Päť najlenivejších spôsobov, ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pauzy medzi jednotlivými hltmi

Skúste si medzi jednotlivými hltmi urobiť pauzu. Dodržíte ju tak, že si po vložení jedla do úst odložíte vedľa taniera vidličku alebo lyžicu. Už týmto získate čas na dôkladné prežutie potravy. Spomalí to vaše tempo a vy pravdepodobne zjete menej, pretože si jedlo jednoducho vychutnáte. Japonskí vedci už dávno hovorili o potrebe prežúvania ako o prostriedku, ktorý potom uľahčí trávenie.

Päť najlenivejších spôsobov, ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spánok

Vedci zatiaľ presne nedefinovali presnú súvislosť medzi spánkom a obezitou. Avšak viaceré vedecké výskumy potvrdili,  že ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku, prijímajú viac kalórií, pretože sú unavení. Spánková deprivácia môže navyše narušiť rovnováhu hormónov, najmä tých, ktoré súvisia so stresom, náladou a hmotnosťou. Nezabúdajte preto na kvalitný, aspoň sedemhodinový spánok. Navyše, keď spíme, nerozmýšľame o jedle a nejeme.

Päť najlenivejších spôsobov, ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zmeniť obsah, nie objem jedla

Ak milujete veľké porcie a bohato naložené taniere, nemusíte tento zvyk meniť. Veľkosť porcie môže zostať zachovaná, ale obsah jedla musí byť zmenený. Kopu zemiakov, ryže alebo knedlí vymeňte za rovnaké množstvo zeleniny. Doprajte si buď sladké zemiaky alebo celozrnné cestoviny, ale všetko v malom množstve. Určite nešetrite na kvalitnej bielkovine. Ideálne je chudé mäso, ryby, tofu a syry. Takáto porcia nabitá vlákninou a dostatočne zásobená vodou a živinami vás zasýti na dlho. 

Päť najlenivejších spôsobov, ako
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: ChudnutieObezitaDiéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu