Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vzrušujúca správa od vedcov: Orangutani zrejme objavili superliek, o ktorom ľudstvo nevedelo

Orangutan si penou natiera boľavé miesta Zobraziť galériu (3)
Orangutan si penou natiera boľavé miesta (Zdroj: youtube/Borneo Nature Foundation)

BORNEO - Najnovšia štúdia dokázala, že orangutani našli prírodný liek na bolesť končatín. Títo primáti totiž žujú rastliny až dovtedy, kým nevznikne pena, ktorá má liečivé účinky. Predpokladá sa, že o týchto účinkoch vedeli už naši ľudskí predchodcovia, no vedci to zaregistrovali až teraz.

Výskumníci z organizácie Borneo Nature Fundation si pri nakrúcaní opíc na ostrove Borneo všimli, že zvieratá žujú veľké množstvá rastlín, z ktorých sa týmto spôsobom následne vytvorí pena. Túto penu používajú ako masť na natieranie boľavých končatín a zapálených miest na vlastnom tele.

Vzrušujúca správa od vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Borneo Nature Foundation)

Odborníci zistili, že ide o rastlinu menom dracaena cantleyi. Miestni ľudia poznajú jej priaznivé účinky na bolestivé časti tela. Doposiaľ autori výskumu vedeli len o orangutanoch, ktorí rastlinu po požutí prehĺtali, ale neaplikovali jej požuté výťažky na pokožku tela. Najnovšie dôkazy však svedčia o tom, že opice požuté časti používajú na potieranie zapálených miest na tele. Prehĺtajú len horkú šťavu z listov, samotné listy už nie. Pena, ktorú opice vyžujú, sa nechá na dané miesto pôsobiť v priemere sedem minút. Podľa vedcov ide o obrovskú senzáciu.

Vzrušujúca správa od vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: florafaunaweb.nparks.gov.sg)

"Je to veľmi vzrušujúca správa, keďže potvrdzuje samoliečbu u orangutanov, vôbec prvú samoliečbu opíc v oblasti Ázie, a po prvýkrát potvrdzuje vedomosť zvierat o aplikácii protizápalovej látky na vlastné poranenia," uviedla doktorka Helen Morrogh-Bernardová z Exeterskej univerzity.

"Toto zistenie zdôrazňuje význam tropických lesov pre liečivé rastliny. To otvára ďalšiu otázku, či orangutani našli ešte nejakú inú rastlinu, ktorú využívajú na samoliečbu," dodala Ivana Foitová z Masarykovej univerzity v Brne. 

Viac o téme: RastlinaLiečbaOrangutanBorneo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu