Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Mesto pokryl zlovestný čierny sneh: Obyvatelia sú znechutení, dusia sa!

Biely sneh? V Temirtau ani náhodou Zobraziť galériu (3)
Biely sneh? V Temirtau ani náhodou (Zdroj: Youtube/Ruptly TV)

ASTANA - Zlovestne tmavé zafarbenie nabrala v posledných dňoch snehová pokrývka v meste Temirtau v Kazachstane. V takmer 200-tisícovom meste totiž sídli najväčšia oceliareň v krajine. Od začiatku roku v oblasti panuje bezveterné počasie a splodiny z továrne sa tak usadili na snehu. Ten teraz pripomína skôr uhlie.

"Takto nemôžeme žiť. Dusím sa tu," znel jeden z príspevkov rozhorčených obyvateľov Temirtau na sociálnych sieťach. Mnohí z nich veria, že za čiernym snehom stojí znečistenie vypúšťané miestnou oceliarňou, ktorá patrí pod koncern ArcelorMittal. Presnú príčinu fenoménu sa teraz snaží odhaliť zvláštna skupina nezávislých ekológov a vládnych expertov. 

VIDEO Mesto pokryl zlovestný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Ruptly TV)

Kazašskí činitelia firmy ArcelorMittal nepopierajú, že ich fabriky mohli hrať v sčernaní snehu významnú rolu. Spoločnosť uviedla, že v bezvetrí sa emisie nevytrácajú, a to najskôr spôsobilo zmenu farby snehu. Región Karaganda, ktorého je Temirtau súčasťou, je podľa BBC považovaný za najhoršiu časť Kazachstanu, čo sa týka toxických splodín. 

VIDEO Mesto pokryl zlovestný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Ruptly TV)

Obyvatelia mesta preto začali zhromažďovať podpisy na petíciu adresovanú najmladšej dcére prezidenta Nursultana Nazarbajeva Aliji a vedeniu Asociácie ekologických organizácií Kazachstanu. Len v decembri zaznamenali kazašskí meteorológovia v Temirtau hodnoty jedovatého sulfánu v ovzduší viac než jedenásťkrát vyšší než je oficiálny limit. 

Viac o téme: ZnečistenieTemirtauČierny sneh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu