Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď dostanú menštruáciu, prežívajú horor: Smrť kvôli tomu, že môžu rodiť deti

Menštruujúca žena sa musí skrývať Zobraziť galériu (3)
Menštruujúca žena sa musí skrývať (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

KÁTHMANDU - Nepálske úrady v piatok informovali o smrti mladej ženy, ktorá v súlade miestnymi zvykmi musela počas menštruácie opustiť svoje obydlie a žiť mimo dediny. Dvadsaťjedenročná žena, ktorej telo sa našlo v pondelok, sa zrejme otrávila splodinami horenia. Napriek mnohým námietkam verejnosti sa táto vysoko nehumánna tradícia dodržiava aj naďalej.

Takáto prax je oficiálne zakázaná už desať rokov, ale tradícia napriek tomu pretrváva v mnohých komunitách prevažne hinduistického Nepálu. V súlade s touto tradíciou je žena počas menštruácie považovaná za nečistú, nesmie sa preto dotýkať jedla určeného pre iných ľudí, náboženských symbolov, dobytka a ani iných ľudí. Spať musí v maštali alebo chatrči vzdialenej od svojho domu. 

Keď dostanú menštruáciu, prežívajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

V niektorých regiónoch sa dodržiavanie tohto zvyku vyžaduje aj od žien tesne po pôrode. Okrem vládneho zákazu izolácie žien nepálsky parlament vlani v auguste schválil zákon, ktorý okrem iného stanovuje trest väzenia pre každého, kto by nejakú ženu nútil, aby v súlade so zaužívaným zvykom počas menštruácie opustila svoje obydlie a nedotýkala sa ľudí, zvierat ani potravín.

Obyčaj má totiž za následok smrť mnohých žien - v dôsledku prechladnutia, útokov divých zvierat či infekcie. K zatiaľ poslednému prípadu došlo vlani v júli, keď 18-ročné dievča bolo donútené k "menštruačnému exilu" a zomrelo na uštipnutie hadom. Ďalšia žena zomrela na otravu splodinami horenia v maštali, kam sa pre menštruáciu bola nútená uchýliť. 

Keď dostanú menštruáciu, prežívajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

Podľa nového zákona môže byť každý, kto by nejakú ženu nútil dodržiavať spomínanú tradíciu, odsúdený na tri mesiace väzenia a/alebo pokutu vo výške 3000 rupií (25 eur). Prijatý zákon kriminalizuje aj ďalšie hlboko zakorenené tradície, ktoré poškodzujú ženy, vrátane otroctva, útokov kyselinou a zvyku, keď rodina nevesty musí vyplatiť ženíchovi a jeho rodine veno.

Viac o téme: MenštruáciaTradíciaNepál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu