Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sedeli pri večeri, keď sa zrazu stalo čosi strašné: Stačilo pár sekúnd a zostalo 4000 mŕtvych

Hora Huascarán
Hora Huascarán (Zdroj: wikipedia/Suizaperuana)

LIMA - Pred 56 rokmi, z 10. na 11. januára 1962, lavína na svahoch vyhasnutej sopky zabila v Peru okolo 4 000 ľudí. Deväť miest a sedem menších dedín bolo úplne zničených. Niektoré telá objavili až 100 kilometrov od miesta tragédie.

Dráma v Alpách, hotel zavalila lavína: Uväznení dovolenkári posielali zábery zo snehového pekla

Pod horou Huascarán, ktorá dosahuje výšku až 6 768 metrov, našli svoje miesto pre život desaťtisíce obyvateľov údolia Rio Santa. V čase, keď sa 10. januára väčšina ľudí zhromaždila vo svojich domoch na večeru, sa z hory odtrhol obrovský kus ľadovca o veľkosti dvoch mrakodrapov. Kolos, ktorý podľa portálu history.com vážil až šesť miliónov ton, narobil poriadny hluk, ktorý bolo počuť aj v nižšie položených miestach.

Keďže lavíny neboli v tejto oblasti nezvyčajné, bolo všeobecne známe, že medzi zvukom odlupovania ľadu a lavínou bola zvyčajne 20 až 30-minútová medzera, ktorá dala ľuďom čas na záchranu. Tentokrát to však lavíne trvalo iba sedem minút a obyvateľom nedala šancu. Mestá Ranrahirca a Huarascucho boli pochované pod 12 metrami ľadu, bahna, stromov, balvanov a iných trosiek. V každom meste prežilo len niekoľko ľudí.

Lavína sa zastavila až v rieke Santa, kde prerušila tok vody, čo malo za následok záplavy v blízkych oblastiach. Celkovo prišlo o život v dôsledku lavíny približne 4 000 ľudí. Niektoré telá skončili pri prístave Chimbote, kde sa vlieva rieka do mora a ktorý je vzdialený 100 kilometrov. Iní boli pochovaní pod toľkými troskami, že sa ich telá nikdy nenašli. Pri tragédii zahynulo približne 10 000 hospodárskych zvierat a škody na plodinách sa vyšplhali na milióny dolárov.

O osem rokov neskôr spustilo zemetrasenie ďalšie smrtiace lavíny v tejto oblasti, ktoré mali na svedomí takmer 100-tisíc ľudských životov.

Viac o téme: LavínaPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu