Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mumifikované dieťa z Talianska mala zabiť vysoko nákazlivá choroba: Všetko je inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Amr Nabil)

RÍM/HAMILTON - Malé dieťa, ktorého mumifikované telo podľa pôvodných domnienok vedcov nieslo prvý dôkaz o výskyte pravých kiahní, malo v skutočnosti hepatitídu B. Ukázali to ďalšie analýzy pozostatkov zo 16. storočia, ktoré boli nájdené v bazilike San Domenico Maggiore v Neapole.

Talianski vedci pred tridsiatimi rokmi na základe zjavnej vyrážky na tvári usúdili, že dieťa malo pravé kiahne. Bádatelia z kanadskej McMasterovej univerzity ale teraz po analýze kúskov kože a kostí zistili, že dieťa trpelo žltačkou typu B, ktorá napáda pečeň a takisto môže spôsobovať vyrážku.

Objav podľa vedcov dokazuje, že hepatitída B, ktorou dnes trpí asi 350 miliónov ľudí po celom svete a ktorá ročne zabije asi milión ľudí, sprevádza ľudstvo po stáročia a choroba sa za posledných 450 rokov len málo zmenila.

Odborník na evolučnú genetiku z McMasterovej univerzity Hendrik Poinar podotkol, že pochopenie toho, ako sa pandémie a epidémie vyvíjali v minulosti, prispieva k pochopeniu toho, ako sa správajú a šíria súčasné patogény. "Tieto informácie nám nakoniec pomôžu dostať ich pod kontrolu," uviedol Poinar.

Viac o téme: HepatitídaMummifikované teloSan Domenico Maggiore
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu