Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Američania vo vytržení z našej pamiatky: FOTO Obrovská pocta pre Slovensko, ocenili jej krásu

Spišský hrad Zobraziť galériu (4)
Spišský hrad (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

WASHINGTON – Vyzerá to tak, že Američania vedia oceniť aj pamiatky mimo ich hraníc. Dokonca aj tie, ktoré pochádzajú zo vzdialenejších častí Európy. Slovensko sa tento rok dostalo do výberu toho "naj" za rok 2017. Televízna stanica CNN svojim výberom ocenila krásu jednej z našich najznámejších pamiatok.

Americká spravodajská televízia CNN opäť upozornila na nádheru a hodnotu Spišského hradu. Na svojom webovom portáli v týchto dňoch zverejnila viacero tradičných koncoročných príspevkov typu "naj za rok 2017" a medzi nimi v sekcii cestovanie zopakovala aj článok z augusta tohto roku s titulkom Veľkolepé opustené hrady sveta.

Američania vo vytržení z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

CNN v tomto článku predstavila novú knihu írskeho spisovateľa Kierona Connolyho s názvom Opustené hrady. Okrem autora a knihy televízia priblížila aj päť hradov z publikácie a medzi nimi hneď na prvom mieste Spišský hrad. V odseku s podtitulkom Vrstvy histórie CNN uviedla, že mnohé hrady majú históriu tiahnucu sa celými storočiami.

Američania vo vytržení z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

"Po celé roky dali rôzni majitelia a rôzne konflikty svoju pečať architektúre hradov. Odlupovanie týchto vrstiev ponúka fascinujúci pohľad do minulosti," uviedla televízia. Jedným z takých hradov je práve Spišsky hrad na Slovensku, ktorý začal svoj život v 12. storočí ako románska pevnosť. O storočie neskôr sa otočil smerom ku gotike a v 15. storočí bol kompletne prestavaný. Neskôr ho noví majitelia zmenili na renesančné rodinné sídlo, opísala hrad CNN.

Američania vo vytržení z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Televízia pripojila k textu aj fotografiu hradu s popisom "Spišský hrad je skvostným goticko-románskym hybridom". Do výberu piatich hradov CNN sa popri Spišskom hrade dostali veža Mortella na Korzike, hrady Ballycarbery a Minard v Írsku a Golkonda v Indii.

Viac o téme: SlovenskoCNNSpišský hrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu