Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúci PRÍBEH najbohatšieho muža Ameriky: Odmietol zaplatiť výkupné za vnuka, hororové následky

Starý lakomec Getty Zobraziť galériu (4)
Starý lakomec Getty (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Nevyspytateľná, neľudská a lakomá beštia. Takýto bol vraj miliardár a obchodník s naftou J. Paul Getty, ktorý napriek tomu, že bol kedysi najbohatším človekom v Amerike, odmietol pomôcť vlastnému vnukovi v jeho najťažších chvíľach života.

Getty zbohatol na obchodovaní s naftou a v sedemdesiatych rokoch patrila jeho rodina k tým najbohatším na svete. Nanešťastie, čím viac peňazí pribúdalo na jeho konte, tým viac šetril na svojej rodine a priateľoch. Známy bol napríklad tým, že na svojom panstve v Anglicku dal nainštalovať telefónny automat, aby návštevy nevyužívali telefón v jeho dome. Stihol sa päťkrát oženiť a splodiť piatich synov. Mimoriadne neobľúbeným sa pre neho stal tretí syn John Paul Getty Jr., ktorého považoval za hipisáka a narkomana. Bohvieakú lásku neprechovával starý pán ani ku svojim vnukom. John trošku zmäkol až neskôr, keď mal jeho vnuk John Paul III pätnásť rokov. V tom období sa z neho stávala známa celebrita, začal pracovať ako model a dokonca sa objavil aj na obraze Andyho Warhola.

Paul Getty III. so svojím otcom Andrewom
Zobraziť galériu (4)
Paul Getty III. so svojím otcom Andrewom  (Zdroj: TASR/AP)

Mladík známy svojím bohémskym životom sa v júli v roku 1973 podnapitý ponevieral ulicami Ríma, kde ho uniesli. Únoscovia požadovali 17 miliónov dolárov a vyhrážali sa, že ak rodina nezaplatí, odrežú chlapcovi pravé ucho. Zúfalí rodičia sa preto obrátili na starého otca, aby vnukovi pomohol. V tom čase bola hodnota jeho majetku odhadovaná na neuveriteľných 1,2 miliardy dolárov. "Mám štrnásť vnukov. Ak zaplatím, postupne unesú každého z nich," vyhlásil vtedy nekompromisný starec. Chlapec tak zostal v zajatí a prežíval v katastrofálnych podmienkach neuveriteľných päťdesiat dní.

Šokujúci PRÍBEH najbohatšieho muža
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Po takom dlhom čase došla únoscom trpezlivosť a splnili, čo sľúbili. Chlapcovi ucho skutočne odrezali, pribalili k nemu pramienok vlasov a odkaz, že ak nedostanú peniaze, o chvíľu im pošlú aj ľavé. Balíček potom poslali poštou. Avšak v čase incidentu akurát štrajkovali poštári v Ríme a rodina dostala zásielku až o tri týždne.  Pohľad na desivý obsah balíčka Gettyho obmäkčil a nakoniec sa rozhodol poslať únoscom 2,9 milióna dolárov. To bola čiastka, ktorú si mohol odpočítať z dane. K tomu ešte požičal otcovi uneseného chlapca 700 000 dolárov a požadoval, aby peniaze vrátil zo štvorpercentným úrokom. Zničeného vnuka zmietaného horúčkami z infekcie, ktorá sa mu šírila z rany, neskôr únoscovia vyhodili na okraji diaľnice. Dokázala ho identifikovať iba jeho matka. Napriek tomu, že bol John Paul III. dedkovi za všetko vďačný a telefonoval mu, aby sa mu poďakoval, starec odmietol telefonát a iba odkázal, že mu želá veľa šťastia.

Paul s manželkou Martine Zacherovou
Zobraziť galériu (4)
Paul s manželkou Martine Zacherovou  (Zdroj: TASR/AP)

Za únos bolo neskôr zadržaných deväť mužov spojených s organizovanou zločineckou skupinou Ndrangheta, pričom iba dvaja z nich boli odsúdení. Z výkupného sa podarilo polícii získať iba 85 000 dolárov.

John Paul III sa neskôr oženil, ale z traumatizujúceho únosu sa nikdy nespamätal. Napriek tomu, že mal s manželkou syna, nedokázal normálne žiť. Ako 24-ročný sa predávkoval drogami a skončil paralyzovaný na vozíku. Nenávisť starého otca voči vnukovi bola v tomto prípade naozaj bezhraničná, pretože ho neskôr vydedil.

Viac o téme: únosMiliardárVýkupnéLakomecJ. paul getty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu