Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zhrození klimatológovia: Toto mesto sa otepľuje tak rýchlo, že namerané údaje považovali za chybu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

UTQIAGVIK - Zdá sa, že hromžiť na nedostatok snehu nebudeme iba my na Slovensku, ale aj v lokalitách, kde biela prikrývka pokrývala krajinu celoročne. Globálne otepľovanie viac a viac mení klímu a odkrýva miesta, ktoré boli až doteraz ukryté pod hrubou vrstvou snehu a ľadu tak rýchlo, až to mätie citlivé meteorologické prístroje.

Biela zasnežená krajina sa možno o pár rokov naozaj stane iba nostalgickou spomienkou vykreslenou na vianočných pohľadniciach a historických fotografiách. Problém s udržaním snehovej prikrývky sa pritom pravdepodobne nebude týkať iba nižšie položených krajín, ale sneh a ľad sa stane raritou aj v oblastiach, ktoré boli vždy synonymom treskúcej a pretrvávajúcej zimy.

Zhrození klimatológovia: Toto mesto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Situácia v meste Utqiaġvik na Aljaške svedčí o tom, že naozaj nič nie je večné. Za posledných sedemnásť rokov tu stúpla priemerná teplota až o 4,3 °C . Len za uplynulý november išlo o nárast teploty o 3,8 °C a v decembri zatiaľ o 2,6 °C. Prudký a neočakávaný nárast teploty dokonca zmiatol aj miestnych meteorológov, ktorí pracovali s údajmi zaznamenanými citlivým snímačom uloženým v observatóriu. Podľa zachytených hodnôt síce predpokladali oteplenie, ale nie až v takomto rozsahu.

Ľudstvo, zamysli sa: Srdcervúce VIDEO na smrť vyhladovaného medveďa pobúrilo celý svet

V Utqiagviku, v minulosti nazývaným Barrow, ktorý je najsevernejším bodom USA, sa klíma mení neočakávane rýchlo. Prvé záplavy spôsobené topiacimi sa ľadovcami boli v okolí tohto bodu zaznamenané už v roku 2012. Od tohto obdobia teplota síce postupne narastala, ale posledná jeseň bola pre celú lokalitu priam dramatická. "Počasie v tejto oblasti bude úplne odlišné a neporovnateľné s tým, ako ho poznáme z histórie," hovorí klimatológ Deke Arndt, ktorý pracuje na miestnej meteorologickej stanici. "Stanica v našom meste prežíva jedinečnú situáciu."

Zhrození klimatológovia: Toto mesto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pribúdajúca teplota úplne zmiatla snímač v základnom atmosférickom observatóriu, ktorý všetky údaje zaznamenané za rok 2017 a za posledné mesiace roku 2016 považoval za chybné. "Je to reakcia  na rýchlu klimatickú zmenu v oblasti Arktídy," dodal Arndt. 

Viac o téme: AljaškaGlobálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu