Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záhada zmiznutej lode z 18. storočia trvá doteraz: Po plavbe smrti sa pravidelne zjavuje

Lady Lovibond Zobraziť galériu (2)
Lady Lovibond (Zdroj: Foto: Ivan Aivazovsky; Lady Lovibond, )

BRATISLAVA - O legendárnom škuneri menom Lady Lovibond sa vie len to, že na svoju poslednú cestu vyrazil v piatok 13. februára 1748 z Londýna. Za záhadných okolností stroskotal a pochoval desiatky životov. Od nešťastného dňa sa pravidelne zjavoval.

Lady Lovibond získala prívlastok Loď duchov. Podľa svedkov sa totiž od čias stroskotania pravidelne zjavovala. Počas svojej poslednej cesty sa plavila z Londýna pozdĺž rieky Temža smerom k otvorenému moru okolo juhovýchodného pobrežia grófstva Kent cez Lamanšský prieliv, kde jej cesta skončila v piesčinách Goodwin Sands.

Záhada po 50 rokoch

Po rokoch by si na loď asi nikto nespomenul, nebyť kapitána Jamesa Westlakea z lode Edenbridge, ktorý sa 13. februára 1798 takmer zrazil s trojsťažňovou loďou. Loď popísal ako škuner. Keďže išiel pri nej veľmi blízko, z paluby lode počul hlasnú oslavu a veselicu. Niekoľko desiatok metrov od lode sa plavil rybársky čln a jeho posádka rovnako potvrdila, že videla trojsťažňový škuner. Navyše, boli svedkom aj toho, ako loď náhle, z ničoho nič zmizla.

Záhada zmiznutej lode z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Ivan Aivazovsky; Lady Lovibond, )

Išlo o prvé stretnutie s loďou Lady Lovibond a odohralo sa presne po 50 rokoch od jej stroskotania. Ďalšie stretnutie s loďou duchov sa odohralo za podobných okolností 13. februára 1848 a v roku 1898, kedy ju vidieli rybári z Kentu.


Prečítajte si aj: Záhada v púšti: Tajomný odkaz by mohol povedať pravdu o mimozemskej lodi v Roswelli


Posledné stretnutie s Loďou duchov bolo v roku 1948, keď sa s ňou mal stretnúť kapitán Bull Prestwick. Potvrdil, že Lady Lovibond vyzerala ako skutočná loď, no bola obklopená akousi zelenou žiarou. Podobné stretnutie s loďou sa predpokladalo aj v roku 1998. Kvôli vysokému záujmu médií zo záhady nebolo nič. 
 

Viac o téme: LoďZmiznutieZáhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu