Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čo by sa stalo, keby v oceáne vznikla 10-metrová diera: VIDEO ukazuje novú tvár Zeme

Hladina oceánu by postupne klesala Zobraziť galériu (2)
Hladina oceánu by postupne klesala (Zdroj: youtube/Ryan Brideau)

BRATISLAVA - Pred niekoľkými rokmi kniha "What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions" položila otázku, čo by sa stalo, keby sa v Mariánskom údolí objavila desaťmetrová diera. Podľa jej autora by sa diali veľmi zaujímavé veci. Mizli by oceány!

Autor knihy Randall Munroe tvrdí, že diera je v skutočnosti portálom. Preto každá tekutina, ktorá ním prejde, sa už nebude môcť vrátiť do vodného cyklu Zeme. "Podľa mojich hrubých výpočtov ak by sa lietadlová loď potopila a uviazla v protismere hlavného toku vody, mohlo by ľahko dôjsť k tomu, že ju tlak zmrští a doslova vsaje dovnútra portálu," vysvetlil. 

Čo by sa stalo,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Diera by sa podľa Munroa nachádzala v Challengerskej hlbočine, ktorá je súčasťou Mariánskej priekopy, najhlbšieho miesta svetového oceánu. Na začiatku by sa vraj nič veľké nedialo, pretože oceány sú hlboké a obrovské. Aj napriek tomu, že voda v portáli by cirkulovala obrovskou rýchlosťou, hladiny oceánov by denne klesali iba o nepatrný jeden centimeter. "Na povrchu by sa nevyskytoval ani chladný vír, otvor by bol na to príliš malý a oceán, naopak, príliš hlboký," povedal Munroe.

Po niekoľkých stovkách rokov by sa však tvár Zeme v dôsledku unikania vody zmenila. Vznikli by nové podmorské ostrovy, pevniny rozdelené morom by sa opäť spojili podoba Zeme by sa celkovo diamtrálne začala líšiť od tej, ktorú poznáme teraz. Neviete si niečo také predstaviť? Nadšenec tohto nápadu prostredníctvom svojho konta Vinnytsia na Reddite zostavil animáciu, ktorá zobrazuje miznutie svetových oceánov práve cez magický portál.

Viac o téme: Mariánska priekopaSvetový oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu