Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nakoniec pacientovo želanie splnili
Nakoniec pacientovo želanie splnili (Zdroj: The New England Journal of Medicine)

MIAMI - So zložitou dilemou zápasil lekár v nemocnici v americkom Miami po tom, ako objavil na tele pacienta vytetovaný nápis s jeho želaním. Spoločne s kolegami sa ho však rozhodol ignorovať. Právnici upozorňujú, že podobné vytetované odkazy iba mätú zdravotníkov a komplikujú ich prácu.

Pri záchrane muža Gregory Holt z Miami Jackson's Memorial Hospital čelil ťažkému rozhodnutiu. V tomto prípade však celú situáciu nekomplikoval iba vážny stav sedemdesiatročného podnapitého pacienta, ale aj jeho tetovanie nachádzajúce sa v hornej časti hrudníka, informoval odborný časopis The New England Journal of Medicine. Nápis "Neoživovať" zmiatol personál a v sekundách, ktoré rozhodovali o tom, či bude žiť alebo nie, musel celý tím zápasiť s dilemou, či toto prianie myslel vážne a lekári ho majú rešpektovať. "Nevedeli sme, či ide o recesiu alebo to máme brať vážne. Vyvolalo to zbytočný zmätok. Radšej sme to ignorovali a bojovali sme o jeho život," povedal Holt. 

Lekári čelili veľkej dileme:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: The New England Journal of Medicine)

Podľa právnikov nie je možné za právny dokument považovať žiadne tetovanie, a teda ho nie je nutné ani rešpektovať a riadiť sa ním. Ak sa niekto rozhodne, že nechce byť v prípade bezvedomia a ohrozenia života resuscitovaný, musí jasne zadefinovať svoju požiadavku v špeciálnom formulári. Jedine tento doklad môže lekárskemu personálu zabrániť, aby bojoval o pacientov život.

Alkohol spôsobil, že mladík (32) urobil najhoršie rozhodnutie svojho života: FOTO pohromy na čele

Spomínaného klienta priviezli do nemocnice v bezvedomí a pod vplyvom alkoholu. Celá situácia sa však veľmi rýchlo vyriešila, keď bola neskôr do nemocnice doručená kópia dokladu s jeho požiadavkou, ktorá v tomto prípade korešpondovala  s tetovaním. "Nezostávalo nám nič iné, iba rešpektovať vôľu pacienta a nechať ho zomrieť," dodal  Holt. Spomína si však na prípad z roku 2012, keď mu v podobnom stave priviezli pacienta s rovnakým tetovaním. Vtedy tiež nápis ignoroval a urobil dobre. Pacient sa totiž po prebratí z bezvedomia priznal, že jeho tetovanie bola iba prehratá stávka v pokri a nemá s jeho vôľou nič spoločné.

Viac o téme: TetovanieZáchrana života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu