Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z vnútra Zeme sa šíria záhadné zvuky: Vedcom sa vraj konečne podarilo ich vysvetliť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Zdroj vibrácií šíriacich neidentifikovateľný zvuk vychádzajúci zvnútra zemegule sa snažia vedci identifikovať už niekoľko desaťročí. Nová metóda, s ktorou prišli pred piatimi rokmi odborníci z Parížskeho inštitútu fyziky Zeme, pomohla objasniť ich pôvod presnejšie než doterajšie metódy.

Nízkofrekvenčný vibračný signál bol po prvý raz zachytený už v roku 1959 a jeho existencia bola definitívne potvrdená v roku 1998. Donedávna sa vedci snažili zistiť jeho pôvod pomocou prístrojov umiestnených na povrchu Zeme. Nová metóda, s ktorou prišiel výskumný tím Marthy Deenovej z Parížskeho inštitútu fyziky Zeme, je však oveľa presnejšia. Umiestnenie seizmických prístrojov na dne mora zachytilo tento zvuk oveľa spoľahlivejšie ako prístroje, ktoré zostali na povrchu.

Z vnútra Zeme sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Qronos16)

"Až doteraz bol zvuk vždy zaznamenaný iba zo zemského povrchu a najčastejšie boli mapované oblasti s výskytom zemetrasení. Lenže zvuk sa šíri po celom svete, nemá so zemetrasením nič spoločné a zatiaľ stále zostáva jeho pôvod záhadou," uviedla Deenová.

Počujete na tomto nemom VIDEU zvuk? Ak áno, odhaľuje to o vás niečo výnimočné

Jej tím v rokoch 2012 až 2013 postupne rozložil v Indickom oceáne východne od Madagaskaru 57 seizmických prístrojov. Na identifikáciu zvuku museli potom odborníci použiť kombináciu techník, ktorými odstránili rušivé infračervené vlny a prúdy, aby korigovali signál. Nakoniec dokázali určiť, že prirodzené vibrácie Zeme dosiahli hodnotu od 2,9 do  4,5 mHz. Čiže ide o zvuk, ktorý ľudské ucho nedokáže zachytiť.

Z vnútra Zeme sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Seizmológovia navrhli od svojho zistenia veľa rôznych teórií. Podľa nich môže ísť o atmosférické poruchy, alebo o prúdenie morských vĺn tesne nad morským dnom. S týmito vysvetleniami však nie je výskumný tím spokojný a naďalej mapuje útroby Zeme. 

Viac o téme: Záhadné zvukyVibrácie zeme
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu