Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci mali konečne rozlúštiť dlhoročnú záhadu: Kosť na FOTO patrí najznámejšiemu svätcovi

Relikvie Svätého Mikuláša Zobraziť galériu (3)
Relikvie Svätého Mikuláša (Zdroj: SITA/AP)

OXFORD/LYON - Okolo biskupa Mikuláša koluje veľa legiend o jeho štedrosti a ušľachtilosti. História už iba ťažko rozlúšti, ktoré z nich sú pravé a ktoré tomuto svätcovi pripísali nadšení kresťania. Tajomný však nezostáva iba jeho život, ale aj jeho hrob. Najnovšia štúdia vraj potvrdila, že časť tela svätca našla miesto trvalého odpočinku vo Francúzsku.

Až donedávna bolo za miesto trvalého odpočinku svätého Mikuláša považované talianske mesto Bari, kde je uložená väčšina jeho pozostatkov. Avšak nedávno prišli tureckí archeológovia s teóriou, že telo svätca zostalo v jeho rodisku v Demre. Zdá sa však, že v súvislosti s jeho pozostatkami ešte nebolo všetko vypovedané a najnovšie sa do tvorenia teórií o mieste jeho posledného odpočinku zapojili aj vedci z Oxfordu. Tí sa teraz dopracovali k záveru, že časť tela sa nachádzala vo francúzskom Lyone.

Vedci mali konečne rozlúštiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podnet na výskum dostali oxfordskí vedci od kňaza Dennisa O’Neilla. Ten im poskytol kúsok panvovej kosti pochádzajúci z Lyonu. Vedci potom verifikovali jeho pravosť rádiokarbónovou metódou datovania. Pomocou nej je možné zistiť vek kostí na základe poklesu počtu atómov uhlíka. Výsledok potvrdil, že kosť pochádza zo 4. storočia. Keďže svätý Mikuláš zomrel v roku 343, vedci majú dôvod domnievať sa, že pozostatky skutočne patria práve jemu. "Zatiaľ nebolo možné priradiť k tomuto obdobiu ani jeden z doteraz skúmaných pozostatkov," hovorí riaditeľ pamiatkového združenia v Oxforde, profesor Tom Higham. "Všetky pochádzali z neskoršieho obdobia. Preto si myslíme, že práve toto sú pozostatky svätého Mikuláša."

Vedci mali konečne rozlúštiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: T. Higham & G. Kazan)

Teóriu anglických vedcov potvrdzuje aj fakt, že v časti ostatkov uložených v Bari chýba panva.  Preto majú dôvod domnievať sa, že chýbajúcou časťou je práve kúsok objavený v Lyone. "Po našom zistení musíme porovnať aj vzorky kostí ležiace v Taliansku. Až potom môžeme všetko definitívne potvrdiť, alebo vyvrátiť," povedal ďalší člen výskumného tímu, Georges Kazan.

Archeológovia vraj našli pozostatky slávneho svätca: Oči celého sveta sa uprú na toto miesto!

Podľa legendy bolo Mikulášovo telo pôvodne pochované v Turecku, kde pôsobil ako biskup. Po príchode moslimov ho v 11. storočí Taliani previezli práve do Bari. Možné je však aj to, že jeho pozostatky neboli uložené na jednom mieste. 

Viac o téme: Svätý mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu