Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žena (41) rodila, podľa lekárov len trpela zápchou: Tragické následky ich zlyhania

Joanne drží na rukách maličkú Avu Zobraziť galériu (2)
Joanne drží na rukách maličkú Avu (Zdroj: profimedia.sk)

STOCKPORT - Obrovské pochybenie lekárov viedlo k úplne zbytočnej strate života bábätka. Tí si totiž mysleli, že pacientka trpí obyčajnou zápchou, hoci sa práve chystala priviesť na svet svoje dieťa. Nemocnica konečne po rokoch uznala, že došlo k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti zo strany jej zamestnancov.

Štyridsaťjedenročnú Joannu Farrarovú previezli do nemocnice v meste Stockport na severe Anglicka, pretože pociťovala pôrodné bolesti. Medik, ktorý ju vtedy vyšetril, ale povedal, že dostala infekciu močových ciest. Keď testy odhalili, že to tak nie je, zdravotníci zase tvrdili, že trpí zápchou. Až v momente, keď začala pacientka silno krvácať, si lekári uvedomili, že naozaj rodí. Dcérku Avu priviedla na svet cisárskym rezom. 

Žena (41) rodila, podľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bolo však už neskoro a bábätko počas dramatického pôrodu utrpelo poškodenie mozgu. Krátko nato ho rodičia nechali odpojiť od podporných prístrojov, pretože podľa lekárov už nemalo žiadnu šancu, že prežije. Pitva preukázala, že Ava bola v čase, keď sa hlásila na svet, plne vyvinutá a keby všetko prebehlo tak, ako malo, dnes by bola živá a zdravá. No keďže ju Joanna porodila neskoro, v dôsledku nedostatku kyslíka utrpela nenávratné poškodenia. 

Žena (41) rodila, podľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prípad sa stal ešte v roku 2014, no nemocnica si priznala chybu až teraz. Jej predstavitelia sa ospravedlnili rodičom za to, že tamojší lekári nepostupovali pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti správne. "Počula som, ako jeden lekár hovoril druhému, že ho len zbytočne oberám o čas. Bolo to neslýchané," povedala Joanna.

Keďže v čase, keď čakala Avu, mala už doma dve deti, dobre vedela, ako pôrod vyzerá a čo pri ňom cíti. Preto sa jej postup lekárov zdal absurdný. Od nemocnice dostali nedávno písomné ospravedlnenie a aj finančné odškodnenie. Farrarovcom však ide najmä o to, aby sa podobné veci nestali iným rodičom, a preto svoj príbeh aj zverejnili. 

Viac o téme: Pochybenie lekárovZanedbanie zdravotnej starostlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu