Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia britská aféra 20. storočia: Kráska spôsobila taký škandál, že položila celú vládu

Christine Keelerová Zobraziť galériu (4)
Christine Keelerová (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vo veku 75 rokov zomrela bývalá modelka Christine Keelerová, ústredná osoba najväčšej britskej aféry 20. storočia. Správu o jej úmrtí zverejnil v utorok na facebooku jej syn Seymour Platt. Keď v roku 1963 vyšlo najavo, že sa Keelerová stýka s ministrom obrany Johnom Profumom a zároveň je milenkou sovietskeho námorného pridelenca v Londýne, vyvolalo to na britskej politickej scéne mimoriadny škandál.

Dubčekov syn prehovoril: Firma BMW chcela vyšetriť auto, v ktorom otec havaroval, zakázali to

Profumo, ktorý o vzťahu pred parlamentom klamal, bol následne nútený odstúpiť a aféra otriasla aj vtedajšou konzervatívnou vládou Harolda Macmillana, ktorá o niekoľko mesiacov neskôr padla. Keelerová sa po zvyšok svojho života snažila nechcenej známosti uniknúť, napísala agentúra AP.

Bývalá modelka v 90. rokoch v rozhovore s novinármi pripustila, že bola sovietskou špiónkou a že pre sovietsku ambasádu zisťovala rôzne informácie, hoci vraj príliš nerozumela tomu, čo robí. Televízia BBC začne o škandále budúci rok nakrúcať seriál.

Najväčšia britská aféra 20.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Keelerová zomrela v pondelok pred polnocou v nemocnici v blízkosti mesta Farnborough v južnom Anglicku. Niekoľko mesiacov ju sužovala chronická obštrukčná choroba pľúc.

Na konci minulého mesiaca zverejnila britská tajná služba MI5 dokumenty, z ktorých vyplýva, že Profumo mal v 30. rokoch vzťah s nemeckou modelkou Gisele Kleinovou, neskoršou nacistickou špiónkou.

Najväčšia britská aféra 20.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kleinová neskôr počas vojny v Paríži spolupracovala s nacistickými tajnými službami. Po oslobodení francúzskej metropoly bola uväznená za špionáž a po prepustení sa vydala za svojho väzenského dozorcu Edwarda Winegarda. Vzťah s Američanom Winegardom sa ale v roku 1950 rozpadol, pretože Kleinová naďalej udržiavala kontakt s Profumom.

A práve na fakt, že vzťah medzi Profumom a Kleinovou v nejakej forme trval najmenej do roku 1950, upozornila v roku 1963 britská tajná služba MI6 svojich kolegov z kontrarozviedky MI5 venujúcich sa pozadiu Profumovej vtedajšej aféry.

John Profumo
Zobraziť galériu (4)
John Profumo  (Zdroj: TASR/AP)

Profumo sa po svojom politickom páde v roku 1963 venoval výhradne charitatívnej činnosti, za čo bol neskôr odmenený Rádom britského impéria. Zomrel v roku 2006 v 91 rokoch.

Keelerová bola posledným žijúcim aktérom škandálu, ktorý pred viac ako 50 rokmi otriasol britskou politickou scénou. Jej akt, na ktorom sedí rozkročená na otočenej stoličke, patrí k najznámejším britským fotografiám 60. rokov.

Viac o téme: ModelkaMilenkaŠkandálChristine Keelerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu