Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Viete, čo majú spoločné Mikuláš, Santa Claus či Pere Noël? Všetci majú jedného predka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Mashup Mark)

PRAHA - Slovenský Mikuláš, americký Santa Claus, nemecký Weihnachtsmann aj francúzsky Pere Noël majú spoločného predka, ktorý zomrel 6. decembra 345 v Turecku. Bol ním svätý Mikuláš, biskup z Myry, ktorý sa preslávil štedrosťou, ako obranca viery a záchranca nespravodlivo obvinených. Dodnes je tento svätý uctievaný ako ochranca námorníkov, obchodníkov, pútnikov a detí a ako patrón Ruska, Lotrinska aj niekoľkých miest, napríklad Amsterdamu či talianskeho Bari.

Osamelý deduško svojím vianočným inzerátom dojal tisíce ľudí: TOTO v ňom napísal

Mikuláš sa narodil okolo roku 280 v Turecku do rodiny bohatých kresťanov a po smrti svojich rodičov veľkú časť majetku rozdal chudobným. Už ako mladík sa stal biskupom v Myre (dnešné Demre v Turecku), kde tiež okolo roku 345 zomrel a bol pochovaný.

Viete, čo majú spoločné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

V 11. storočí, kedy sa v regióne začali rozpínať seldžuckí Turci, previezli potom Mikulášove ostatky talianski námorníci do talianskeho prístavu Bari.

V predvečer sviatku svätého Mikuláša, ktorý sa pripomína 6. decembra, dodnes v niektorých krajinách chodia po domoch skupinky ľudí prezlečených za Mikuláša, čerta a anjela, aby deti trochu postrašili a potom ich obdarovali malými maškrtami.

Viete, čo majú spoločné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

V Holandsku, kde je mikulášska tradícia najsilnejšia, Mikuláš pod menom Sinter Klaas prichádza z mora a deťom rozhadzuje cukrovinky a ovocie. Odtiaľ sa tiež asi v 13. storočí táto tradícia rozšírila cez Nemecko i na naše územie.

Viac o téme: MikulášSanta ClausPere NoëlWeihnachtsmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu