Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Najbizarnejší diktátor 20. storočia: Korunovácia stála milióny, odporcov hádzal levom

Jean-Bédel Bokassa v roku 1939
Jean-Bédel Bokassa v roku 1939 (Zdroj: mysite.verizon.net)

BANGUI - Skoro štrnásťročnú vládu čierneho "Napoleona" Jeana-Bédela Bokassu v Stredoafrickej republike respektíve Stredoafrickom cisárstve sprevádzala bezbrehá krutosť a násilie, rovnako ako nepredstaviteľný luxus. Pred 40 rokmi, 4. decembra 1977, sa pri operetnom ceremoniáli nechal korunovať za cisára pod menom Bokassa I.

Žena nedokázala predať unikátny obraz: Urobila zásadnú vec, FOTO v článku

Honosná ceremónia si vyžiadala okolo 30 miliónov dolárov, čo predstavovalo tretinu štátneho rozpočtu tejto jednej z najchudobnejších krajín Afriky. Cisársku korunu zdobili brilianty s váhou 138 karátov a pozlátený trón dovezený z Francúzska meral takmer tri metre na výšku.

Diktátor nechal do trópov priviezť aj borovice, o kostýmoch a prehliadkových koňoch ani nehovoriac. Korunovácia bola vrcholom megalomanstva samozvaného cisára a snáď najbizarnejšieho diktátora 20. storočia, ktorý svojich odporcov dával predhadzovať levom a krokodílom alebo ich údajne nechal servírovať návštevám upravených ako sviečkovica. Obvinenia z kanibalizmu ho súd zbavil, málokto však o tom pochyboval.

Bokassovu krutovládu ukončili v septembri 1979 francúzski výsadkári. Za mnohonásobné vraždy a sprenevery štátnych peňazí bol v júni 1987 v Bangui odsúdený na trest smrti, rozsudok neskôr zmiernili na desať rokov väzenia a v auguste 1993 ho omilostili. Zomrel v novembri 1996.

Viac o téme: CisárStredoafrická republikaBokassa I
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu