Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Vedci skúmali hrobku, v ktorej mali pochovať Ježiša: Z toho, čo odhalili, zostali ohromení

Edikula v jeruzalemskej bazilike Zobraziť galériu (4)
Edikula v jeruzalemskej bazilike (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Zdá sa, že vek hrobky, kde bol údajne pochovaný Ježiš Kristus, je už konečne odhalený. Analýza hmoty, ktorú odobrali odborníci počas jej rekonštrukcie v roku 2016, to definitívne potvrdila. Podľa posledných zistení je oveľa staršia, ako sa predpokladalo, a nebola postavená počas križiackych výprav.

Svätý hrob je súčasťou Konštantínovej Baziliky Svätého hrobu v Jeruzaleme a zrekonštruovaný bol iba nedávno. Rekonštrukcia stála viac ako tri milióny eur a prispela na ňu cirkev, jordánsky kráľ Abdalláh II., palestínska samospráva a vdova po spoluzakladateľovi hudobného vydavateľstva Atlantic, Mica Ertegunová. Tím reštaurátorov tvorili odborníci z Národnej technickej univerzity v Aténach, ktorí odobrali vzorku z pôvodného vápencového povrchu pohrebiska. Výsledky analýzy sú známe až teraz a potvrdili, že hrobku dal postaviť v roku 345 rímsky cisár Konštantín, ktorý ako prvý povolil kresťanstvo. Najstaršie architektonické dôkazy nachádzajúce sa v komplexe boli pritom doteraz datované do doby križiackych výprav, presnejšie do 11. storočia.  

FOTO Vedci skúmali hrobku,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rus verí, že je druhý Ježiš Kristus: Pred 26 rokmi sa vraj reinkarnoval na Božieho syna

Počas poslednej rekonštrukcie svätyne Edicule v roku 2016 bolo do Svätého hrobu vytesané okno, ktoré návštevníkom umožňuje uvidieť pôvodný kameň zo starej vápencovej jaskyne, kde malo byť uložené telo mŕtveho Ježiša Krista. Hrob pozostávajúci z lôžka bol odkrytý po niekoľkých storočiach práve počas rekonštrukcie. Lôžko bolo prikryté mramorom a po jeho odsunutí pod ním archeológovia našli ďalšiu vápencovú platňu. Spomínanú vzorku odobrali z vrstvy nachádzajúcej sa medzi týmto mramorom a pôvodným vápencom. 

FOTO Vedci skúmali hrobku,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Vedci skúmali hrobku,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pri jej analýze potom použili techniku známu ako opticky stimulovaná luminiscencia. Tá umožňuje zistiť, kedy bola hmota naposledy vystavená svetlu. Ak bola vzorka dlhodobo chránená pred slnečným žiarením, zostáva v mineráloch uložená pôvodná energia. Vďaka tejto nahromadenej energii sa dá potom presne určiť, kedy kameň naposledy pohltil prirodzené slnečné svetlo. Analýza tejto vzorky je preto spoľahlivá a vedcom sa tak podarilo odhaliť ďalšie tajomstvo Svätého hrobu.

Viac o téme: JeruzalemHrobkaJežiš kristus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu