Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Táto katastrofa môže zasiahnuť Zem kedykoľvek, dozvieme sa to len 15 minút predtým

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - O krehkosti a zraniteľnosti života na našej planéte svedčí vyhlásenie pracovníkov Britskej národnej meteorologickej stanice. Solárne búrky, ktoré doteraz poznáme najmä ako neškodnú a fascinujúcu polárnu žiaru, by mohli v budúcnosti spôsobiť apokalypsu. A na našu záchranu nám neostane veľa času, presnejšie len pár minút.

Život na našej planéte by bol okamžite zničený, ak by nás zasiahli lúče masívnej solárnej búrky. O apokalypse rútiacej sa na zemeguľu by sme boli varovaní iba pätnásť minút pred jej zásahom. Nezostávalo by nám teda nič iné, iba čakať. "Obrovské solárne explózie sa môžu pohybovať ľubovoľným smerom od Slnka. Ich smer je nepredvídateľný," uviedla riaditeľka Met Office Catherine Burnettová. "Miliardy ton hmoty hromadiacej sa okolo Zeme môžu pri výbuchu dosahovať rýchlosť až 11 miliónov kilometrov za hodinu."

Táto katastrofa môže zasiahnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci sa boja megakatastrofy, ktorá by mohla nastať už o sto rokov: Tie škody si neviete predstaviť

Základ pre vznik solárnych explózií tvoria masívne výbuchy na povrchu Slnka. Tie vysielajú energiu a častice prúdiace do priestoru vo všetkých smeroch. Ak by sa niekedy dostali do smeru Zeme, úplne by ju zničili. "Na dlhodobú predpoveď a ochranu života by nám nezostalo veľa času. Možno pätnásť minút," uviedla Burnettová. Obrovské explózie by okamžite zničili energetické siete a navigačné systémy.

Táto katastrofa môže zasiahnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskyt slnečných búrok s nižšou intenzitou a silou bol už na našej planéte v minulosti zaznamenaný niekoľkokrát. K najväčšej geomagnetickej búrke došlo v roku 1859. Vtedy zhoreli komunikačné stanice v Európe a v Severnej Amerike. Telegrafné rozvody úplne skratovali a polárna žiara typická pre severnú časť Európy sa vtedy objavila aj nad Talianskom, Havajom a Kubou. V roku 1967 podobná búrka ochromila činnosť radarov a rádiokomunikačnú sieť v USA.

Viac o téme: SlnkoApokalypsaSolárna búrkaZánik ľudstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu