Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Päť najnávykovejších LÁTOK na svete: Niektoré z nich užívate každý deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Skupina odborníkov na závislosť analyzovala návykové kvality rôznych druhov drog. Vedci sa snažili zistiť, do akej miery sú jednotlivé drogy návykové, a ktoré z nich vyvolávajú najsilnejšiu závislosť. Neskôr ich zoradili do podľa nich stanovenej stupnice. Do prvej päťky sa dostal aj alkohol a nikotín.

Drogy ničia zdravie každého, kto ich berie, o tom niet pochýb. Závislosť na nich však nie je rovnaká a u niektorých látok je silnejšia. Skupina chemikov, forenzných psychológov a farmakológov, ktorú viedol profesor David Nutt, vytvorila rebríček piatich najviac návykových drog.

Päť najnávykovejších LÁTOK na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Počas svojej štúdie vedci zohľadnili také faktory, akými sú radosť z užívania, psychická a fyzická závislosť. Každej droge potom priradili číslo, ktoré označovalo stupeň závislosti od nuly do troch. Nula znamená, že látka je najmenej návyková. A hoci nikotín, barbituráty a alkohol nie sú na zozname nelegálnych drog, dostali sa do rebríčka najnávykovejších látok hneď za heroín a kokaín.  Presné poradie vyzerá takto: 

1. Heroín - stupeň 3

2. Kokaín - stupeň 2,4

3. Nikotín - stupeň 2,2

4. Barbituráty - stupeň 2

5 Alkohol - stupeň 1,9

Viac o téme: ZávislosťDrogyHeroín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu