Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odporné odhalenie vedcov: Nikdy nejedzte z taniera, na ktorom pristane mucha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Ak na vašom starostlivo pripravenom jedle zrazu pristane mucha, je dosť pravdepodobné, že ju len odoženiete, ale nebudete si veľmi lámať hlavu nad tým, či pochúťku, na ktorú ste sa tak tešili ešte vložíte do úst. Niektorí vedci sú však presvedčení o tom, že robíte chybu, pretože tento hmyz podľa novej štúdie prenáša oveľa viac chorôb, než sa pôvodne myslelo.

Vedci raz a navždy vyvrátili konšpirácie o pavúkoch: Toľkoto ich zjeme počas spánku

Výskumníci z Pennsylvánskej štátnej univerzity, singapurskej Technologickej univerzity Nanyang a Federálnej univerzity v Rio de Janeiro študovali mikrobiómy 116 múch domácich a múch mäsiarok z troch rôznych kontinentov. Zistili, že ich nohy a krídla sú plné stoviek rôznych druhov baktérií, ktoré sa na ne častokrát nalepili po tom, čo pristáli na zdochlinách či fekáliách.

V štúdii, publikovanej v časopise Scientific Reports, sa uvádza, že išlo o baktérie, ktoré sú pre ľudí škodlivé. Napríklad Helicobacter pylori, patogén často spôsobujúci vredy v čreve. Bolo taktiež zistené, že muchy v meste prenášajú viac baktérií ako tie vo vidieckych oblastiach.

Odporné odhalenie vedcov: Nikdy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Profesor Donald Bryant z Pennsylvánskej štátnej univerzity povedal, že táto štúdia ľudí naozaj prinúti premýšľať dvakrát o tom, či by skonzumovali zemiakový šalát, na ktorý im pri pikniku sadne mucha.

Verí, že ide o mechanizmus prenosu patogénov, ktorý predstavitelia verejného zdravotníctva prehliadli a muchy môžu prispievať k ich rýchlemu prenosu v prípadoch vypuknutia choroby. Baktérie v podstate využívajú krídla a muchy nôh ako spôsob prepravy. A ak prežijú cestu, rastú a rozširujú sa na novom povrchu.

Viac o téme: BaktérieMuchaŠírenieOchorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu