Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hitlerova kuchárka odhalila strašné detaily, ktoré zažila po boku Vodcu: Posledné jedlo pred smrťou

Adolf Hitler a Eva Braunová Zobraziť galériu (3)
Adolf Hitler a Eva Braunová (Zdroj: AP)

BERLÍN - Constanze Manziarlyová mala iba 23 rokov, keď začala pracovať ako Hitlerova odborníčka na vegetariánsku stravu a zostala s ním až do roku 1945, keď Vodca Tretej ríše spáchal v berlínskom bunkri samovraždu so svojou manželkou Evou Braunovou. V osobných listoch svojej sestre prezradila, že mu pripravila aj jeho posledné jedlo - cestoviny s paradajkovou omáčkou.

CIA odtajnila spisy o Hitlerovi: FOTO ako dôkaz, nový život po vojne si mal užívať v Kolumbii

Dva dni po samovražde utiekla Manziarlyová z bunkra s Hitlerovou sekretárkou Traudl Jungeovou v skupine vedenej vodcom brigády SS Wilhelmom Mohnkeom. Jungeová uviedla, že ju chytili dvaja vojaci Červenej armády a odviedli do stanice metra. Odvtedy mladú kuchárku nikto nevidel.

Manziarlyová vo svojich listoch opísala Hitlera ako náročného a vyberavého jedáka, ktorý ju vystavil "nepredstaviteľným ťažkostiam" a zanechal v nej dojem, že "má jednu nohu v hrobe". Listy zverejnil historik Stefan Dietrich v Manziarlyovej rodnom meste Innsbruck po tom, čo mu ich dala jej sestra.

Traudl Jungeová
Zobraziť galériu (3)
Traudl Jungeová  (Zdroj: TASR/AP/HO/Internationale Filmfestspiele)

Manziarlyová na klinike v Berchtesgadene študovala prípravu surových vegetariánskych jedál. Hitlerov horský dom Berghof stál v blízkosti tohto zariadenia a Vodca, ktorý mal averziu na mäso, si z neho nechal posielať jedlo. Čoskoro mu práve Manziarlyová začala pripravovať pochúťky.

Hitler bol z novej kuchárky nadšený a zamestnal ju ako svojho osobného dietetického poradcu. Zobral si ju aj do bunkra v Berlíne, kde prežil posledné dni. Podľa Dietricha dostalo mladé dievča ponuku, ktorá sa jednoducho neodmieta.

V listoch sa zverila, že pripraviť Hitlerovi jedlo je "kulinárska výzva", keďže najradšej jedol proso alebo tvaroh s ľanovým olejom. Ako náhradu mäsa mal rád nasekané huby. Od začiatku druhej svetovej vojny vraj ako dezert jedol dve nastrúhané jablká.

Hitlerova kuchárka odhalila strašné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Od októbra 1944 začala Manziarlyová v listoch používať kódy, aby zamaskovala skutočné mená a miesta, pravdepodobne sa obávala, že by ich mohli zachytiť príslušníci SS. Hitler bol nazývaný ako "hlavný lekár", Berghof "letovisko" a bunker, v ktorom zomrel v apríli 1945, bol "rekreačný dom".

Spomenula aj to, ako ju SSáci okolo Hitlera vždy volali "slečna Marcipánová". No nebolo na tom nič smiešne, keď sa zrazu začala vojna chýliť k záveru. V jednom liste opísala, ako si skoro zahryzla do jazyka od strachu, keď videla Hitlerovu názornú ukážku svojim najbližším poradcom, ako používať kyanidové kapsule.

Viac o téme: JedloSamovraždaAdolf HitlerEva BraunováConstanze Manziarly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu