Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Vedci si lámu hlavy nad záhadnými zvukmi: V roku 2017 vydesili ľudí na týchto miestach

Záhadné zvuky sa ozývajú svetom už niekoľko desaťročí
Záhadné zvuky sa ozývajú svetom už niekoľko desaťročí (Zdroj: youtube/WLOS News 13)

LONDÝN - Zvláštne zvuky, ktoré pripomínajú explózie, sú zaznamenávané na mnohých miestach našej planéty už niekoľko rokov. Napriek častému výskytu je ich pôvod niekedy záhadný a nedá sa presne identifikovať. Najčastejšie je pripísaný lietadlám a padajúcim meteoritom. V úzadí však nezostávajú ani konšpiračné teórie spájajúce tieto explózie so zásahom mimozemských civilizácií.

VedNaposledy sa hlasné zvuky objavili v severnej časti Alabamy, ale nie je to zďaleka jediné miesto, kde boli zachytené. Iba v tomto roku zaznamenali obyvatelia podobné detonácie viac ako šesťdesiatkrát v rôznych lokalitách našej planéty. Počuli ich v ďalšom americkom štáte Michigan, v Laponsku, welšskom Swansea či anglickom grófstve Yorkshire. Najčastejšou príčinou je podľa odborníkov prelet lietadla alebo pád meteoritu. Dôvodom môžu byť aj vojenské cvičenia, riadené výbuchy, ako aj klimatické výkyvy. Potvrdiť niektorú z mnohých príčin sa však nepodarí vždy, a preto sa záhadné zvuky často stávajú vďačným zdrojom konšpiračných teórií. 

Výbuch v Alabame, ktorý bol zaznamenaný 14. novembra, nie je výnimkou. Za oficiálnu príčinu bol považovaný prelet vojenského nadzvukového lietadla, ale túto informáciu ešte stále armáda nepotvrdila. NASA zasa vylúčila pád meteoritu a hoci zvuk zaznamenali aj geológovia, v danej oblasti nebolo žiadne zemetrasenie. Presná príčina ostáva teda neznáma.

Len o deň neskôr, 15. novembra, začali užívatelia bombardovať sociálnu sieť informáciami o podobnej explózii v štáte Idaho. Všetci sa zhodli, že výbuch počuli približne o jedenástej hodine večer nad údolím Lewiston-Clarkston Valley. Doteraz nie je známe, odkiaľ zvuk pochádzal.

Novembrové explózie patria medzi posledné. Predtým niečo podobné zachytili obyvatelia austrálskeho prístavného mesta Cairns. 10. októbra vraj počuli zvuk porovnateľný s pádom meteoritu alebo s výbuchom plynových fliaš. Podľa príspevkov na sociálnej sieti išlo o mimoriadne silnú explóziu, ale presná príčina nie je doteraz jasná. Počas predchádzajúcej noci podobný zvuk spôsobilo lietadlo FA-18 Hornet, no ďalšie prelety nad oblasťou neboli potvrdené.

VIDEO Záhadný zvuk z Mesiaca vydesil NASA: Halucinácie astronautov alebo dôkaz mimozemšťanov?

Dôvody niektorých výbuchov však nezostávajú vždy záhadou. Zvuk šíriaci sa 17. novembra na Laponskom bol zapríčinený pádom meteoritu. Z toho istého dôvodu sa otriasol aj austrálsky polostrov Eyre, 27. októbra. Reálne odôvodnenie majú aj otrasy z Floridy zo 7. mája. Všetky boli spôsobené preletom vojenských lietadiel počas misie, ktorá sa konala v Kennedyho vesmírnom centre. 

Záhadné zvuky vo svete v roku 2017: 

18. november - Michigan      

19. november - Damask (spôsobené leteckým útokom)      

17. november - Laponsko (spôsobené pádom meteoritu)      

15. november - Idaho      

14. november - Alabama      

8. november - Tennessee      

1. a 2. november - New Jersey a San Diego      

27. október - Eyre Peninsula (spôsobené pádom meteoritu)      

10. október - Detroit      

25. september - St Ives      

September 22 - Temple Terrace, Florida      

17. september - Maryland, Pennsylvánia, New York, Virginia, Delaware, New Jersey, Ohio a Massachusetts (spôsobené pádom meteoritu)

7. september - Moranbah, Austrália      

30. máj - Tauranga, Nový Zéland

26. máj - Kent      

13. máj - Ontário, Kanada (spôsobené zemetrasením)      

7. máj - Florida (spôsobené tajnou vojenskou misiou)      

25. apríl - San Diego      

17. apríl - Michigan      

15. apríl - Michigan      

27. marec - Cornwall      

12. marec - New York      

27. február - Louisiana      

10. február - Pennsylvánia      

30. január - Washington D.C      

20. január - Swansea      

13. január - Marseilles      

5. január - Liverpool      

4. január - Missouri

Viac o téme: MeteoritMimozemšťaniaZemetrasenie Záhadné zvuky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu