Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Archeológovia sú vo vytržení: Všetci tvrdili, že v jazere nič nie je, a pozrite, čo sme tam našli!

Vedci sú z objavu nadšení Zobraziť galériu (3)
Vedci sú z objavu nadšení (Zdroj: youtube/Hasmik Muradyan)

VAN - V tureckom meste Van boli pod hladinou miestneho jazera objavené starobylé hradby. Archeológovia sa domnievajú, že ide o pozostatky mesta, ktorého existenciu datujú do 9. až 6. storočia pred naším letopočtom. Nález dokazuje, že v týchto miestach bola kedysi fungujúca civilizácia.

Jazero Van je s rozlohou 3555 kilometrov štvorcových druhé najväčšie v Turecku. Je opradené mýtmi a historkami rovnako ako škótske jazero Loch Ness. Posledný nález však nemá nič spoločné s plávajúcou príšerou. Nález pod hladinou je skutočný a fascinujúci. Z objavených masívnych hradieb sú archeológovia nadšení. Až doteraz totiž nikto netušil, že jazero ukrýva vzácne dôkazy o tom, že na jeho mieste kedysi fungovala pulzujúca civilizácia.

Archeológovia sú vo vytržení:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Hasmik Muradyan)

V Turecku objavili staroveké tabuľky: Pomôžu nájsť stratené mestá, o ktorých svet netušil

"Všetci nám tvrdili, že v jazere nič nie je. Doteraz bolo spájané len s povesťami o dávno existujúcej civilizácii, preto sme sa tam rozhodli pátrať," vyjadril sa šéf výskumného tímu, Tahsin Ceylan z miestnej univerzity.

Archeológovia sú vo vytržení:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/Hasmik Muradyan)

Jedinečný nález bol pre nich prekvapivý a zároveň fascinujúci. Hradby vysoké tri až štyri metre jasne dokazujú, že kedysi bolo na tomto mieste veľké mesto. Archeológovia objav datujú do doby železnej a spájajú ho s existenciou civilizácie Urartu, ktorá je nazývaná aj Kráľovstvo Van. "Jazero sa kedysi volalo Horné more a v jeho okolí žilo veľa civilizácií a kultúr. Pre historikov a archeológov je jazerné nálezisko novým a hlavne záhadným miestom," neskrýval svoje nadšenie Ceylan. 

Viac o téme: TureckoJazeroArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu