Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhadná smrť mladučkého panovníka (†17): Mal sa ženiť, nečakane zomrel

Jiří z Poděbrad za Ladislavovu smrť nemohol
Jiří z Poděbrad za Ladislavovu smrť nemohol (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Počas príprav na svoju svadbu s dcérou francúzskeho panovníka Karola VII. zomrel náhle 23. novembra 1457 český a uhorský kráľ Ladislav Pohrobok. Nečakaná smrť ešte len sedemnásťročného Habsburga, pochovaného navyše v zhone, vyvolala množstvo špekulácií. Často sa hovorilo najmä o tom, že ho dal otráviť Jiří z Poděbrad, zemský správca a Ladislavov nástupca na českom tróne. Až v 20. storočí vedci preukázali, že mladý panovník zomrel na leukémiu.

Ladislav sa narodil vo februári 1440 štyri mesiace po smrti svojho otca Albrechta, čo mu nielen dalo dodnes používaný prídomok, ale tiež spôsobilo množstvo potiaží s nárokmi na uhorskú a českú korunu. V prvých rokoch života sa ich pokúšala presadzovať Ladislavova matka Alžbeta, dcéra Žigmunda Luxemburského však zomrela len tri roky po svojom manželovi. Mladého následníka trónu tak nakoniec vychoval jeho strýko, rakúsky vojvoda a rímsky kráľ Fridrich Habsburský. 

Príbeh našej najúspešnejšej vladárky: Nik jej neveril, no na tróne dokázala nemožné!

Presadiť malého Ladislava na oba tróny ale nebolo ľahké, v Uhorsku dokonca zvolili za kráľa poľského panovníka Vladislava III. (zomrel už v roku 1444 na krížovej výprave). Nakoniec sa viacmenej nároky malého Habsburga podarilo presadiť ako v Rakúsku a Uhorsku, tak aj v Prahe, kde bol v októbri 1453 korunovaný za českého kráľa. Samostatnej vlády, kedy by prevzal opraty moci od svojich poručníkov, sa však Vladislav nedožil. Jeho ostatky dnes spočívajú vo svätovítovskej katedrále. 

 

Viac o téme: LeukémiaUhorskoLadislav pohrobok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu