Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posledné dni starobylého mesta na slávnej rieke: Megaprojekt vymaže krásu na VIDEU z mapy sveta

Hasankeyf čoskorozmizne z mapy sveta Zobraziť galériu (3)
Hasankeyf čoskorozmizne z mapy sveta (Zdroj: youtube/national geographic)

HASANKEYF - Tigris sa lenivo vinie medzi antickými ruinami a minaretmi Hasankeyf, malého tureckého mestečka, kde sa vystriedali Rimania, Byzantčania a turecké kmene. Čoskoro však rieka vystúpi zo svojho koryta a pomaly pohltí lokalitu starú najmenej 10 000 rokov.

Dôvod? Gigantická priehrada s vodnou elektrárňou Ilisu. Akonáhle bude dokončená, vymaže Hasankeyf z krajiny, vrátane jeho kamenných mostov a ďalších pamiatok. Turecká vláda zdôrazňuje, že tento projekt zabezpečí energiu a zavlažovanie nevyhnutné pre rozvoj juhovýchodu, kde žijú prevažne Kurdi. Túto oblasť Ankara dlho zanedbávala. Historické pamiatky majú prežiť vďaka ich presunu, ktorý pripomína ten, ktorý podnikol bývalý egyptský prezident Gamál Násir v 60. rokoch minulého storočia v Hornom Egypte, keď sa na Níle stavala Asuánska priehrada. 

Posledné dni starobylého mesta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Pre mnohých ľudí z Hasankeyfu je zaplavenie mestečka so 6000 obyvateľmi katastrofa. "Budeme bojovať, dokým budeme môcť, aby sme zabránili zničeniu krásy a histórie tohto mesta," vyhlásil miestny obchodník Mehmet Emin Aydin. Práce na priehrade sú takmer hotové a návrat späť nie je možný, uvádza Arif Ayhan z miestneho Združenia pre obchod a turistiku. "Mohli aspoň obyvateľov počúvať, ale oni ich ignorovali. Tunajší ľudia sa cítia byť štátom opomínaní. Obeťami sme my," dodáva. 

Posledné dni starobylého mesta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Priehrada je takmer dokončená a 31. decembra ju začnú napĺňať. Tak vznikne umelé jazero, ktoré pohltí Hasankeyf. V máji bolo počas rozsiahlej operácie premiestnené mauzóleum Zeynela Beya postavené v 15. storočí na počesť predného predstaviteľa Akkojunluskej ríše, ktorá sa vtedy rozkladala vo východnej Anatólii. Preprava stavby na dva kilometre vzdialené miesto trvala päť hodín. Desiatka ďalších pamiatok bude nasledovať až do konca roku a úrady dúfajú, že sa tento "archeologický park", ležiaci na brehu umelého jazera, stane veľkou turistickou atrakciou. 

Avšak premiestnenie hrobky Beya len zvýšilo znepokojenie tých, ktorí tureckej vláde vyčítajú, že sa nestará o historické dedičstvo. Podľa európskej federácie pre kultúrne dedičstvo Europa Nostra bola táto operácia realizovaná bez dostatočnej konzultácie s miestnymi komunitami a expertmi. Za týchto okolností sú ostatné pamiatky podľa federácie ohrozené. 

Prvý kameň priehrady Ilisu v provincii Mardin bol položený v roku 2006. Súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý bol v tom čase premiérom, tvrdil, že priehrada dokáže, že juhovýchod krajiny už nie je zanedbávaný, a zdôrazňoval, že bude pre miestnych ľudí veľkým prínosom. Ilisu je súčasťou takzvaného projektu pre juhovýchodnú Anatóliu, ktorá má pomôcť regiónu energiou a zavlažovaním pomocou výstavby dvadsiatich priehrad na riekach Eufrat a Tigris. V roku 2009 sa však stiahli, švajčiarski, rakúski a nemeckí investori, ktorí usúdili, že Ankara neposkytla dosť záruk, pokiaľ ide o záchranu životného prostredia a kultúrneho dedičstva. Ankara to označila za politické rozhodnutie a oznámila, že projekt odhadovaný na 1,2 miliardy eur uskutoční vďaka pomoci tureckých bánk. 

Posledné dni starobylého mesta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/national geographic)

Vláda sa zaviazala, že presťahuje obyvateľov z Hasankeyfu a v hornej časti mesta postavila viac než 700 obydlí. Pre ľudí je to ale len malá útecha. "Od štátu nič nechcem. Prajem si len, aby sa Hasankeyf zostal taký, aký je, vo svojej kráse," poznamenal miestny obyvateľ Ayvaz Tunc. 

Viac o téme: TureckoPriehradaHistorická pamiatkaIlisuHasankeyf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu