Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci raz a navždy vyvrátili konšpirácie o pavúkoch: Toľkoto ich zjeme počas spánku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

HAMPDEN SYDNEY - Najnovší výskum zrejme definitívne ukončil dohady o tom, či počas spánku nechtiac jeme alebo nejeme pavúky. Záver štúdie upokojí všetkých, ktorých až doteraz desila predstava o prehĺtaní nepríjemného hmyzu a verili tvrdeniam, že pavúky sa môžu dostať do ich otvorených úst, kým oni si užívajú pokojný spánok.

Pavúkov, ktorých údajne nechtiac konzumujeme v noci počas spánku, sa podľa odborníkov z Hampden-Sydney College, obávame zbytočne. Tvrdenia o tom, že tento hmyz je schopný stať sa nechcenou súčasťou nášho tráviaceho traktu, sa podľa arachnológov nezakladajú na pravde. "Hmyz vrátane pavúkov je veľmi  plachý. Vydesí ho už tlkot nášho srdca, hlasný dych či chrápanie," hovorí profesor Bill Shear. 

Výskumom vo Virgínii chceli vedci dokázať, že obava z pojedania pavúkov je bezpredmetná. V spánku totiž nejeme žiadne pavúky, potešili experti záverom štúdie všetkých, ktorých táto predstava až doteraz desila.

Vedci raz a navždy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Zvukové vibrácie ich nútia zutekať. Spiaca osoba ich nijako nepriťahuje," dodáva Shear. Podľa neho sú preto všetky tvrdenia o nočnom nechcenom pojedaní osemnohých článkonožcov iba mýty a nemajú reálny základ.

Viac o téme: PavúkSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu